Objavljen Registar branitelja, evo gdje možete naći popis

Predrag Matić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Predrag Matić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu počela je svečanost objave Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od danas je dostupan javnosti na internetskoj adresi registar.branitelji.hr, a ministar branitelja Predrag Matić je na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti istaknuo da je riječ o najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske.

>>> Reakcije na registar branitelja: Ne morate strahovati pri prelasku granice

>>> Braniteljski staž političara i generala: Što sve otkriva Registar?

>>> 'Mi nismo bili barbari niti Huni, radili smo vojnički posao'

>>> 'Nema razloga da se branitelji boje objave Registra'

>>> Matić: Registar je najčasniji popis u hrvatskoj povijesti

>>> Registar branitelja: Objava neće nanijeti štetu hrvatskim braniteljima

U nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnika Drage Lovrića, prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, ministara rada i mirovinskog sustava te obrazovanja, Miranda Mrsića i Željka Jovanovića, te predstavnika braniteljskih udruga, vlastite ratne puteve predstavili su ministri Matić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Objavom registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Objavu Registra Omogućio je Sabor, koji je nedavno većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

>> Danas objava Registra branitelja

Komentari (30)
 • Pero7
  Pero7 23:19 29.12.2012.

  'Pola stoljeća nakon 2. svj. rata za partizane i domobrane plaćamo 782 milijuna kuna'

  Gotovo sedamdeset godina prošlo je od završetka 2. svjetskog rata, a za prava onih koji su u njemu sudjelovali kao i za one progonjene u vrijeme bivše Jugoslavije Hrvatska će u idućoj godini izdvojiti najmanje 800 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

  Gotovo sedamdeset godina prošlo je od završetka 2. svjetskog rata, a za prava onih koji su u njemu sudjelovali kao i za one progonjene u vrijeme bivše Jugoslavije Hrvatska će u idućoj godini izdvojiti najmanje 800 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

  Nešto manje od 600 milijuna proračunskih kuna odlazi na mirovine partizana, ustaša i domobrana te političkih zatvorenika, stoji u tekstu.
  Tome, nastavlja se, treba pribrojiti i najmanje 202 milijuna kuna koliko će za ostala prava stradalnika 2. svjetskog rata i poraća u idućoj godini izdvojiti Ministarstvo branitelja.

  !Tako će uz prosječnu mirovinu od 2500 kuna oko 7000 stradalnika inače bivših partizana, ustaša i domobrana mjesečno dobiti i druge naknade", zaključuje se u tekstu Jutarnjeg lista.

 • Pero7
  Pero7 23:14 29.12.2012.

  bernarda


  Koju promjenu trebamo učiniti?
  http://www.youtube.com/watch?v=Fpo8R4IS7yY [youtube.com]

  @ bernarda ,

  vegetarijanci su loši lovci !

 • bernarda
  bernarda 13:07 29.12.2012.

  Koju promjenu trebamo učiniti?
  http://www.youtube.com/watch?v=Fpo8R4IS7yY [youtube.com]

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!