‘Nema razloga da se branitelji boje objave Registra’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 14:34
Josip Leko (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Ovo je u svakom pogledu čast, i oni koji su časno na tom popisu dobit će priznanje od svih građana, rekao je Leko.

Nema razloga da se bilo tko plaši da se sazna da je branio svoju domovinu, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, nakon svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti na kojoj je objavljen Registar hrvatskih branitelja.

"Branitelji su svoj karakter i svoje domoljublje pokazali u ratu, a pritom mislim na istinske branitelje. Nema razloga da se bilo tko plaši da se sazna tko je branio svoju domovinu. To je u svakom pogledu čast, i oni koji su časno na tom popisu dobit će priznanje od svih građana", rekao je Leko.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je da je dobro što Registar više nije tajna. "U tom dijelu možemo vidjeti jedan od najčasnijih popisa koje Hrvatska ima, a što se tiče eventualnih reperkusija i eventualnih problema s nekima koji su možda dobili lažne potvrde i samim time lažne mirovine, pustimo da tu sustav odradi svoje. Mislim da tu nije najvažniji Registar, nego je to jednostavno na savjest onih ljudi koji su takve mirovine dobili", rekao je Mrsić ističući da će budućnost pokazati ima li među braniteljima na popisu onih koji su status stekli nezakonito. Na svečanosti objave Registra bili su i predstavnici nekoliko braniteljskih udruga, među kojima i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.

"Registar koji je objavljen trebao je biti u funkciji još 90-ih. Na žalost, njegova javnost nije iskorak ka pomoći hrvatskim braniteljima. Još uvijek će mnogi branitelji hodati od šaltera do šaltera i dokazivati svoje statuse", rekao je Borković. Kazao je da je Registar stvoren kako bi pomogao braniteljima, ali da je "ostao na razini političkog prepucavanja i strančarenja".

"Nadam se da ćemo smoći snage da Registar pomogne hrvatskim braniteljima, djeci i obiteljima u ostvarivanju njihovih prava, a nakon toga da bude dokument za povijest", dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close