Uvjetovanje upisa u privatne škole loš je presedan

Autor: HUP , 26. lipanj 2013. u 22:00
U HUP-u apeliraju na Ministarstvo znanosti da izmijeni spornu odluku

U HUP-u apeliraju na Ministarstvo znanosti da izmijeni spornu odluku.

Odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kojom su nametnuti uvjeti za upis učenika u privatne srednje škole predstavlja presedan kontra pozitivne prakse u obrazovnim sustavima Europske unije i razvijenih zemalja diljem svijeta, korak je unazad u razvoju domaćeg obrazovanja te je u suprotnosti s temeljnom ustavnom odrednicom Hrvatske kao tržišnog gospodarstva, poruka je s danas održane konferencije za medije HUP-Udruge poslodavaca u obrazovanju.

Ministarstvo je, naime, u Odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. uvjete koje je propisalo za upis učenika u državne neopravdano nametnulo i školama kojima država nije niti osnivač niti ih na bilo koji način financira ili podupire.Inzistiranje Ministarstva na takvoj odluci u HUP-Udruzi poslodavaca u obrazovanju ocjenjuju neutemeljenim i neprimjerenim, štetnim za učenike i roditelje, za razvoj kvalitete domaćeg obrazovanja, ali i diskriminatornim prema svim privatnim školama u Hrvatskoj i njihovim potencijalnim učenicima i njihovim roditeljima. Naime, u istoj odluci se za potencijalne učenike koji bi se u naše državne ili privatne škole upisali iz primjerice Bosne i Hercegovine ili Srbije ne nameću isti kriteriji ukoliko samostalno financiraju vlastito obrazovanje. Naši pak učenici koji bi svoje obrazovanje samostalno financirali u privatnim srednjim školama ne mogu ostvariti takve uvjete upisa. Zbog svega navedenog u HUP-u inzistiraju da metoda upisnog postupka mora biti autonomno pravo svake privatne obrazovne institucije tako dugo dok ih država ne financira.

Apel udruge
U HUP-Udruzi poslodavaca su podsjetili da su privatne srednje škole kao obrazovne institucije pod kontinuiranim nadzorom Ministarstva, te da ispunjavaju pa i redom nadmašuju sve kriterije kvalitete obrazovnog postupka, da su brojem (mjereno po učeniku) i kvalitetom nastavnog kadra iznad standarda javnog sustava te da i rezultatima na državnoj maturi pokazuju iznadprosječnost u kvaliteti znanja koje prenose učenicima. Zbog svega toga se žestoko opiru ograničavanju u izboru učenika u svoje škole i apeliraju na Ministarstvo da izmijeni svoju diskriminatornu odluku jer će u suprotnom biti primorani tražiti ocjenu njene ustavnosti."Postavljanje uvjeta za upis u srednje škole koji su određeni isključivo postignutim ocjenama u osnovnoj školi nije u skladu s modernim pristupom obrazovanju. Posebno kada znamo da u domaćim osnovnim školama imamo hiperinflaciju odlikaša, a rezultati testova provedenih u posljednjih nekoliko godina pokazuju da su znanje i kompetencije učenika u Hrvatskoj u raznim predmetima nakon završene osnovne škole mnogo ispod 'petice'. U privatnim srednjim školama zato u procjeni svakog učenika njegove ocjene iz osnovne škole uzimamo samo kao jedan od kriterija. Kako smo mi u privatnim školama potpuno posvećeni individualiziranom obrazovanju i razvoju karakterističnih afiniteta i sposobnosti svakog učenika jer je to najvažnije za daljnji razvoj njihovih karijera, već godinama kroz upisni proces procjenjujemo i interese učenika, postignuća u izvan nastavnim aktivnostima, njegov intervju s našim profesorima i sl. Da je takav naš pristup dobar i daje rezultate pokazuju rezultati naših učenika na državnoj maturi i kasnije na fakultetima, a koji su izvrsni i iznad prosjeka javnog sektora. Mi znamo nekog tko je dobivao trojke u osnovnoj školi zainteresirati za učenje, pretvoriti ga u odlikaša i omogućiti mu da završi fakultet i ima odličnu karijeru. U javnim školama je takvim učenicima nažalost već u osnovnoj školi određena sudbina", rekla je Gordana Koludrović, voditeljica Koordinacije srednjih škola pri HUP-u i ravnateljica Zagrebačke umjetničke gimnazije.

Tržišno natjecanje
U HUP-Udruzi poslodavaca u obrazovanju ističu da inzistiranje na uvođenju tvrdih administrativnih, znanstveno pa i u praksi potpuno neutemeljenih uvjeta za upis i na sustav privatnih srednjih škola umanjuje njihovu mogućnost odabira svojih učenika, što se protivi osnovnim principima tržišnog natjecanja. Time se nepotrebno ugrožavaju i radna mjesta izvrsnih profesora koji su trenutno zaposleni u privatnim srednjim školama. "Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj gotovo 99 posto učenika na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini pohađa državne škole, dok je EU prosjek oko 83 posto. Hrvatska očito nije prepoznala koliko razvijen privatni sektor obrazovanja može doprinijeti kvaliteti obrazovanja, što pokazuju brojni primjeri diljem svijeta gdje se država sve više uključuje i u financiranje privatnih škola, ali i kolike su potencijalne proračunske uštede koje bi njegovim daljnjim razvojem bile omogućene. Štoviše, ovom odlukom je Ministarstvo krenulo potpuno suprotnim smjerom", rekao je Mislav Balković, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca u obrazovanju.

"Hrvatski obrazovni sustav nije usklađen s potrebama gospodarstva, niti strukturom kadra niti kompetencijama, najviše zbog zastarjelih obrazovnih programa, manjka praktičnog iskustva i kvalitetne prakse. Privatni obrazovni sustav se zato odmah od samih početaka počeo razvijati upravo u smjeru slušanja potreba gospodarstva, gradnji veza prema gospodarstvu i razvoju kompetencija učenika koje su danas potrebna za razvoj karijere mladih ljudi. I rezultati toga su vidljivi u rezultatima njihovih učenika. Upravo je stoga i potrebno da resorno Ministarstvo i relevantne institucije rade na reformama koje će ići u smjeru izgradnje transparentnog i učinkovitog sustava osiguranja kvalitete i primijeniti ga jednako na sve obrazovne ustanove neovisno je li osnivač javni ili privatni, a dopustiti obrazovnim ustanovama privatnih osnivača autonomiju u izboru metoda upisnog postupka. U tom smislu u HUP-u apeliramo na Ministarstvo da izmijeni donesenu Odluku i privatnim srednjim školama omogući samostalan odabir učenika u upisnom procesu", izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a..

Komentari (2)
Pogledajte sve


Ja sebi "presedan kontra pozitivne prakse" prevodim kao "oni bi nešto mijenjali u odnosu na ovo kako je sada". Da, i? U čemu je tu problem? Svaka promjena je "presedan kontra pozitivne prakse"…

To kako si ti prevodiš, točno tako bi si preveo i Kim Jong Il. Piše ti lijepo sve u članku zašto je to loše. A ja bih dodao da je to i potpuno protivno fundamentalnim ekonomskim slobodama EU u koju upravo ulazimo. Ovakav propis se bez problema može lako srušiti na Europskom sudu pravde u Strasbourgu koji će srećom za par dana postati nadređen našim sudovima.

Ja sebi “presedan kontra pozitivne prakse” prevodim kao “oni bi nešto mijenjali u odnosu na ovo kako je sada”. Da, i? U čemu je tu problem? Svaka promjena je “presedan kontra pozitivne prakse”…

New Report

Close