Uprava HPB-a: Jako dobra godina s rekordnim rezultatom

Autor: Poslovni.hr/H , 27. veljača 2019. u 13:34
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iza Hrvatske poštanske banke (HPB) je jako dobra godina, jer je ostvarila rekordnu bruto dobit od 183,2 milijuna kuna i neto dobit od 150,2 milijuna kuna, rekao je u srijedu na predstavljanju godišnjih financijskih rezultata član Uprave HPB-a Domagoj Karadjole.

Istaknuo je prošlogodišnje značajno povećanje kreditiranja građana te malih i srednjih  poduzetnika. Podsjetio je na kupnju Jadranske banke, dodavši da njezino pripajanje teče u skladu s planom pa se očekuje da će biti dovršeno do 1. travnja. 

"Doprinos pozitivnom trendu je i smanjenje udjela loših plasmana i rezervacija za takve plasmane, a to je rezultat boljeg upravljanja rizicima i efikasnije naplate. Likvidnosna pozicija banke je i dalje vrlo jaka, bilježimo kontinuirani rast depozita, kako u segmentu građana tako i kod pravnih osoba", rekao je Karadjole.

Kazao je da strukturu kredita prate trendovi započeti još 2017. godine, a očituju se u razduživanju središnje države i smanjenju izloženosti prema velikim poduzećima.

Depoziti su HPB-u 2018. porasli za 1,16 milijardi kuna ili 8,5 posto, što je odraz stabilne baze klijenata i njihova povjerenja, smatra Karadjole.

"Bilanca HPB-a dominantno je kunska, što nam omogućuje da klijentima ponudimo jeftinije i povoljnije uvjete upravo u kunskom kreditiranju", ocijenio je HPB-ov član Uprave.

Dodao je da je HPB-ov kapital krajem prošle godine premašio dvije milijarde kuna, uz povećanje od pet posto i to najviše zahvaljujući neto dobiti banke.

U ovoj godini HPB po njegovim riječima pored ostalog planira velik iskorak u poslovanju s gospodarstvom.  

Izvršna direktorica Sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom Marina Puljiz rekla je kako je 2018. bila obilježena rastom broja klijenata, posebice u segmentu jedinica lokalne samouprave gdje je ostvaren rast od 12,5 posto na godišnjoj razini, s dostignutih 1.140 klijenata. 

"Krajem 2018. taj je sektor dosegao volumen plasmana od pet milijardi kuna. Nastavljamo povećavati broj klijenata u gospodarstvu, posebno u lokalnoj zajednici. HPB planira postati jedna od vodećih banaka u sufinanciranju i predfinanciranju projekata iz ESIF fondova, za što je zainteresiran veliki broj jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova", kazala je Puljiz.

Istaknula je da banka trenutno razmatra oko 20 velikih projekata iz područja energetike, infrastrukture, stanogradnje i turizma.

Izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjem poduzećima Antonija Zorić kaže kako HPB želi postati vodeća banka i u tom segmentu te da trenutno kreditira i surađuje s više od 8.000 malih i srednjih poduzeća. 

Banka će se, kaže Zorić, ove godine posebno fokusirati na poslovanje s izvoznicima, IT sektorom, turističkim i poljoprivrednim tvrtkama, prerađivačkom industrijom  i trgovinom.           

Komentirajte prvi

New Report

Close