Umjesto Bandićeve veletržnice na Žitnjaku Todorićev Velpro

Autor: Ivan Pandžić , 22. siječanj 2007. u 06:30

Na 15 hektara gradskom zemljištu osim Velproa izgradit će se i nova zelena tržnica, a još nije poznato što će biti s 11 tisuća četvornih metara sadašnje zelene tržnice uz Slavonsku aveniju

Grad Zagreb odustao je od gradnje moderne veletržnice na Žitnjaku vrijedne između 250 i 300 milijuna kuna. Gotovo godinu dana je povjerenstvo Ureda za poljoprivredu i šumarstvo razmatralo isplatili se ući u taj projekt kojim bi se napravilo 38.000 četvornih metara natkrivenog prostora s restoranom i vidikovcem na krovu. Ipak se zaključilo da je megalomanski i neisplativ u sadašnjim prilikama kada su trgovački centri uzeli velik dio prometa veletržnice. Tako je propao projekt čiju izradu je Uprava Veletržnica Zagreb prije četiri godine platila 200.000 kuna.

Dugoročni najam
No na vrijednom gradskom zemljištu veličine 150.000 četvornih metara koje se nalazi iza sadašnje zelene tržnice i Bauhausa nići će novi distributivni centar Velproa, veleprodajnog dijela koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića. Velpro se neće prostirati na cijelom prostoru jer će se po novim planovima na zemljištu izgraditi nova zelena tržnica, a dosadašnja potpuno neadekvatna će se ugasiti. Nova, natkrivena zelena tržnica trebala bi zauzeti “samo” tri hektara, a vrijednost investicije se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Kako će se iskoristiti 11 tisuća četvornih metara uz Slavonsku aveniju na kojima se nalazi sadašnja zelena tržnica, još nije poznato. Da će Todorić i Bandić surađivati na projektu veletržnice najavljeno je sredinom listopada kada je gradonačelnik posjetio Agrokor. Tada se u javnost izašlo s planom da Agrokor kao veliki otkupljivač i veletrgovac voćem i povrćem potpiše ugovor o dugoročnom najmu prostora na veletržnici, a eventualna gradnja bi trebala biti u okviru poduzetničke zone u Sesvetama. Unatoč tomu, iz više izvora nam je potvrđeno da je Agrokor odmah nakon tog sastanka počeo “crtati” novi distributivni centar na gradskom zemljištu. Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, kaže da je suradnja Agrokora i Grada sasvim logična i na obostranu korist te da će novi projekt biti ostvaren po modelu koji se dosad razmatrao samo na prostoru bivšeg Sljemena u Sesvetama – Grad će napraviti hale koje će davati u najam.

Ne samo Velpro
“Robni terminali, kao koncesionar Slobodne zone u Zagrebu, nalaze se odmah uz zemljište na kojem je trebala biti veletržnica. Kako smo zaključili da je stari projekt veletržnice neisplativ u današnjim uvjetima poslovanja, odlučili smo da ćemo i na zemljištu na Žitnjaku napraviti hale koje ćemo iznajmljivati. Nije riječ o prodaji zemlje niti o davanju prava građenja. Velpro će biti samo jedan od onih koji će za svoje potrebe uzeti određenu površinu u najam”, rekao je Ljubičić. Zasad nam nije potvrđeno da je itko drugi osim Agrokora ušao toliko duboko u projekt da je već na taj prostor “smjestio” svoj objekt. Osim toga, za projekt poduzetničke zone u Sesvetama prvo su poduzetnici iskazali interes, zatim je povjerenstvo Grada odabiralo koji su pogoni prihvatljivi za izgradnju, sada se onim izabranim razmatra koliko bi im prostora bilo potrebno, a Grad će nakon utvrđivanja potreba sam projektirati izgradnju hala. Sve to traje još od sredine prošle godine i još nije dogovoreno koji će poduzetnici dobiti pravo na prostor ni kada će početi gradnja.

Povrćari sumnjičavi

Stjepan Horvat, predsjednik Udruge povrćara Zagreba, član je povjerenstva koje je zaključilo kako je projekt veletržnice po starom projektu neisplativ. Trgovce i proizvođače povrća prvenstveno je zanimalo da se sadašnja nenatkrivena zelena tržnica uredi ili napravi nova, a zasad upozoravaju da ne znaju koliko će Velpro biti kompatibilian s novom zelenom tržnicom. “Činjenica je da je sadašnja zelena tržnica potpuno neadekvatna, ali i da velika veletržnica danas više nije potrebna jer su trgovački centri u okviru svojih prostora stvorili svojevrsne veletržnice. Dogovorili smo izgradnju nove zelene tržnice koja bi imala oko 200 natkrivenih boksova. U planovima je osim toga ucrtan i objekt Agrokora, ali zasad ne znamo kako će se on uklopiti. Ako se sagradi centar koji će opskrbljivati 200 malih prodavaonica, može se dogoditi i da ceste i parkirališta budu zakrčeni pa će se otežati poslovanje zelene tržnice. U ponedjeljak idemo na lokaciju i pokušavamo se dogovoriti, ali ako se ne osiguraju kvalitetne pristupne ceste i parkirališta, vjerojatno ćemo staviti primjedbu na gradnju Velproa”, poručio je Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close