Uljanik i 3. maj – na potezu su suci Ivan Dujić i Ljiljana Ugrin

Autor: Marija Brnić , 04. travanj 2019. u 08:02
I posljednji brodovi napuštaju pulski škver/Duško Marušić/PIXSELL

Neslužbeno se čuje da je propala i mogućnost da država od Uljanika otkupi dionice 3. maja.

Ni tjedan dana nakon što je Vlada službeno odbila ponudu strateškog partnera za restrukturiranje Uljanika, stečaj te brodogradilišne grupacije još uvijek se nitko ne usudi proglasiti. 

Budući da je zbog nedorečenosti premijera Andreja Plenkovića ostavljen prostor za moguće drugo rješenje, očekivanja su bila da će u utorak nakon razgovora koje je delegacija Ministarstava gospodarstva vodila u Europskoj komisiji biti nešto jasnije kakve su opcije još na raspolaganju. 

Svi odgađaju odluku
Službenih informacija o obavljenim razgovorima jučer nije bilo, tek se čuje da je sastanak imao tehnički karakter, te su podneseni izvještaji o još jednom propalom pokušaju izrade programa restrukturiranja.

Jedna od mogućih opcija koje se uoči puta spominjalo jest da prije otvaranja stečaja država od Uljanika otkupi dionice 3. maja i da se pobrine da se nastavi s poslovanjem i pronađe novi strateški partner, no prema dostupnim informacijama za oba brodogradilišta rješenja će se tražiti kroz stečaj.

Jedan od razloga zbog kojih se ne žuri s otvaranjem stečaja su i još uvijek Vlada nije zaključila sporazum s Jan de Nulom oko prodaje jaružala koje je taj belgijski naručitelj gradio u Uljaniku, no zbog kašnjenja posla je raskinuo ugovor, a umjesto naplate jamstva od 124 milijuna eura iz državnog proračuna ponudio je da otkupi nedovršen brod i namiri mu se razlika od 22 milijuna eura. 

Odlazi i polarni kruzer?
Osjetljivim se, kako se čuje, pokazalo inzistiranje Jan de Nula da pripremu broda za tegljenje do Trsta isfinancira država, kao i da radove ne obave Uljanikovci.  Premda je za državni proračun takva odluka hitna, neće se naći na današnjoj sjednici Vlade. Dodatnu napetost Puljanima donosi i zasad neslužbena najava da bi australski Scenic svoj polarni kruzer koji sam dovršava u Uljaniku krajem tjedna oteglio.

Doduše, škverani uvjeravaju da se radi o probnoj vožnji i da je predviđeno da kruzer ode na dok u Viktor Lenac, nakon čega će se vratiti u Pulu. Budući da je prije dan-dva otkazana gradnja još jednog broda iz Uljanikove knjige narudžbi i da Vlada nema više namjere poduzimati nove aktivnosti, nema više aduta na koje se mogu pozivati iz ovih škverova, na potezu su sad suci na Trgovačkim sudovima u Rijeci i Pazinu Ljiljana Ugrin i Ivan Dujić . 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Projekti hotela i kockarnica na tom mjestu su već gotovi

kockarnica NDN (Nino, Dany, Neny)

Projekti hotela i kockarnica na tom mjestu su već gotovi

New Report

Close