UHS: Smanjenjem sudačkih plaća vlada umanjila neovisnost sudstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2013. u 16:29
Guliver/Thinkstock

Ističu i da erodiranje materijalnog položaja sudaca i sudstva uopće može imati nesagledive negativne učinke.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je da je sniženjem osnovica za plaće sudaca vlada umanjila međunarodna jamstva neovisnosti sudaca i sudbene vlasti pridruživši se time brojnim prethodnim vladama koje su više puta svojim odlukama snižavale plaće sudaca u vrijeme kada to nije bio slučaj s ostalim dužnosnicima.

"Smatramo potrebnim podsjetiti javnost ma koliko to bilo nepopularno i ma koliko to naišlo na nerazumijevanje i podsmijeh da je temeljno značenje načela diobe vlasti u tome što su sve tri glavne komponente državne vlasti odvojene, usklađene i ravnopravne. Svaka vlast u svom području djelovanja mora slobodno vladati, upravljati i voditi svoje poslove bez ograničenja od strane druge dvije vlasti", ističu u UHS-u. Smatraju da materijalni status sudaca ne samo da nije zaštićen od nepovoljnih ekonomskih kretanja kako to propisuju međunarodni standardi, već je u potpunosti učinjen ovisnim o izvršnoj vlasti, bez čvrstih, jasnih i objektiviziranih kriterija.

"Poštivanje zahtjeva da sudačke plaće i materijalni položaj sudaca uopće bude objektiviziran, prema jasno utvrđenim kriterijima te da osnovicu plaće određuje neovisna institucija prema egzaktnim pokazateljima bitna je indikacija stupnja položaja i neovisnosti sudstva. Stoga, je adekvatnost plaća i materijalni položaj sudaca, bitno jamstvo neovisnosti sudaca kojoj je konačna svrha ostvarenje načela vladavine prava i pružanja stručne, jasne i sigurne prvne zaštite svima pod jednakim uvjetima", navode u priopćenju.

Ističu i da erodiranje materijalnog položaja sudaca i sudstva uopće može imati nesagledive negativne učinke po uredno ispunjavanje ustavne uloge sudstva i konačno štetiti interesima građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close