Ugostitelji razočarani poreznim udarom: Ne možemo vjerovati da se to događa!

Autor: Poslovni.hr/H , 27. listopad 2016. u 20:20
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Mnogi kažu, pa i neki iz Ministarstva turizma, hotelijeri i drugi, da o povećanju PDV-a nisu ništa čuli ni znali.

Prijedlog povećanja stope PDV-a sa 13 na 25 posto na ugostiteljske usluge neugodno je iznenadio ugostitelje, jer im izravno ugrožava opstanak i poslovanje te očekuju od ministra turizma objašnjenje zašto je do toga došlo, izjavio je u četvrtak za Hinu predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak na Danima hrvatskog turizma (DHT) u Bolu na Braču.

Ministar financija Zdravko Marić je, predstavljajući u četvrtak detalje predložene porezne reforme, uz ostalo izvijestio kako se kod PDV-a predlaže smanjenje opće stope s 25 na 24 posto, a snižena na 12 posto od početka 2018. godine. Od iduće godine, pak, s 25 na 13 snizio bi se PDV za poljoprivredni repromaterijal, isporuku električne energije, dječje sjedalice, određene isporuke u pogrebnim uslugama, a s 13 na 25 posto povisio bi se PDV na usluge u ugostiteljstvu i šećer, dok bi s 5 na 13 porastao PDV na kino ulaznice.

"Mi ne možemo vjerovati da se to događa, ali činjenica je da je to sada situacija koja je već skoro gotova i pripremljena za raspravu. Žao nam je zbog toga jer smo puno radili da spasimo ugostiteljski sektor koji u prvom redu uslužuje hranu i tu se radi o restoraterima, ali i slastičarima i drugima koji služe hranu, a ti su objekti već u problemima", istaknuo je Šepak.

Zbog toga bi, kako kaže, pitao ministra turizma kako je moguće da se to događa i da do struke dolazi u zadnji čas, bez rasprave i prijedloga, kao već gotova stvar. "Ipak se nadamo da ćemo još imati prilike očitovati se i doći do nekih izmjena", poručio je Šepak kojega su, kao i mnoge druge na DHT-u najave poreznih izmjena za ugostiteljstvo neugodno iznenadile.

Mnogi kažu, pa i neki iz Ministarstva turizma, hotelijeri i drugi, da o povećanju PDV-a nisu ništa čuli ni znali.

Neki kažu kako vjeruju da će se to na neki način kompenzirati, s obzirom da je dizanje PDV-a na ugostiteljske usluge dio cjelovite porezne reforme, no ugostitelje, kako kažu, sada nimalo ne vesele najave da će od 2018. stopa PDV-a generalno pasti s 25 na 24 posto, a međustope od 13 na 12 posto (takva stopa je bila i za smještaj i za ugostiteljstvo-hrana i piće, ali bez alkohola koji ima stopu od 25 posto). "Koga najave za PDV za 2018. mogu veseliti kada to neće potaknuti potrošnju ni povećati konkurentnost ugostiteljstva, pa i turizma i ne idu za spašavanjem oko 30 tisuća ugostiteljskih jedinica koje uslužuju hranu, nego upravo suprotno", ocijenio je Šepak.

Pita se i gdje je nestala politika Ministarstva turizma i Vlade da se podupre potrošnja, sačuvaju restorateri i da budemo konkurentniji na turističkom tržištu u okruženju, jer ovo, kako kaže, ne vodi u ništa dobro. Negira i da su ugostiteljski objekti uz niži PDV i povećavali cijene zadnjih par godina, naglašavajući da su mnogi ugostitelji, njih oko 80 posto, cijene držali jednakima, a neki ih i smanjivali, unatoč porastu drugih cijena, od energenata na dalje.

"Ugostitelji nisu samo kafići i barovi koji toče pića, mada se to često tako percipira. Imamo dosta restorana, slastičarnica i drugih koji nude hranu, te svi mi od Ministarstva turizma očekujemo da porezne izmjene zaustavi i da stvari ostanu bar ovakve kakve su bile do sada", naglasio je Šepak.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je u četvrtak navečer na Danima hrvatskog turizma, da će o prijedlozima poreznih izmjena vezanim uz ugostiteljstvo i turizam idućih nekoliko dana razgovarati s ljudima u sektoru i kolegama ministrima.

"Dajte mi sedam dana da sve iskoordiniram i razgovaram s ugostiteljskim, hotelskim, kamp i drugim strukovnim udrugama, s kolegama ministrima, pogotovo financija, te ćemo tada moći više reći", izjavio je Cappelli dodavši da se ipak radi o izmjeni 15 zakona što je do sada najopsežnija izmjena u Hrvatskoj.

"Znamo kakva je situacija u proračunu i svi ćemo morati nešto dati no Ministarstvo turizma će u razgovorima sa sektorom zauzeti stav prema poreznim prijedlozima", najavio je Cappelli.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Kad je tim lopovima smanjen PDV na 13% nisam vidio niti u jednom lokalu da su snizlili cijenu za 1 lipu. Sad su odjednom šokirani povecanjem na 25%Oči im ispadoše od šoka.. Druga stvar sto je opcepoznato da su ugostitelji najveci porezni utajivaci. Samo za njih bi trebalo u svakom lokalu zaposliti i postaviti po jednog inspektora pored kase da kontrolira promet.

povlasteni do sad ,nadalje netko drugi, nemoze svi odjednput i konstantno. mijenjajte posao. prilagodba

Ma jadni ugostitelji, dozvoljeno im je šaćicu kave prodavati po 10 kn iako je nabavna cijena ispod 1 kn pa sad eto ove nepravde. Svijet je baš nepravedan.

A najbolji su mi kada se bune što im ZAMP traži plaćanje muzike, a ne pada im na pamet da oni deru goste ogromnom maržom na kavi npr. Nema poštenih, samo udri

protiv sam svakog ali ponavljam svakog novog poreza ili povecanja istog !!!!
ali kada vam je porez smanjen jeste spustili cijene ?
ja nisam to vidio a obilazin i previse lokala !

New Report

Close