‘Da je Konzum ostao Unikonzum danas ga ne bi ni bilo’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 17:26
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ivan Damir Anić iz Ekonomskog instituta Zagreb istaknuo je kako je obrtnička trgovina najviše izložena krizi, najviše se susreće sa izazovima, a posljedica pada prometa u trgovini na malo je i pad zaposlenih te bruto plaća.

Udruživanje i povezivanje malih trgovaca jedan je od uvjeta njihova opstanka na tržištu, no nužno je također ulagati u znanje i razvoj, istaknuto je danas na 5. međunarodnom skupu o trgovini održanom u okviru Međunarodnog obrtničkog sajma na Zagrebačkom velesajmu (ZV).

Ivan Damir Anić iz Ekonomskog instituta Zagreb istaknuo je kako je obrtnička trgovina najviše izložena krizi, najviše se susreće sa izazovima, a posljedica pada prometa u trgovini na malo je i pad zaposlenih te bruto plaća.

Tako primjerice u odnosu na ukupno gospodarstvo trgovina na malo ima 30 posto manje bruto plaće, a u odnosu na ukupnu trgovinu 18 posto.

Anić napominje kako je primjetan trend da se kupci ponašaju racionalnije i opreznije, kombiniraju velike i male kupnje, a diskontne prodavaonice postaju hit jer pružaju atraktivne cijene što je potrošačima bitno.

Istaknuo je kako obrtničke trovine ne mogu konkurirati cijenom, ali mogu povoljnom lokacijom, tj. blizinom domu potrošača.

Anić smatra da će se negativni trendovi nastaviti i u ovoj godini, potrošači će i dalje racionalno kupovati, diskonti će povećati tržišni udio, a male trgovine da bi opstale trebaju se okrenuti udruživanju, personaliziranom odnosu prema kupcu, on-line prodaji itd.

Predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore Boris Vukelić ponovio je kako je od početka krize, točnije u zadnjih pet godina, u maloj trgovini izgubljeno više od 15 tisuća radnih mjesta.

Napominje kako je mala trgovina nužna za opstanak stanovništva u ruralnim prostorima, no smatra i kako su potrebna ulaganja u osuvremenjavanje prodajnih prostora.

Slikovito je to ilustrirao "da je Konzum ostao na razini Unikonzuma danas ga ne bi ni bilo".

Vukelić ističe kako je za opstanak male trgovine nužno ulagati u znanje i informatizaciju, u opskrbu, a važnim ističe i podršku lokalne samouprave vezano uz visinu najma i svih ostalih davanja.

Izvijestio je i kako su predstavnici Ceha trgovaca bili na razgovoru kod ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te je dogovoreno da naprave program koji bi se kandidirao za sredstva iz EU fondova, a koja bi se koristila za regionalni razvoj trgovine.

Direktor Velproa Dalibor Poznić kazao je kako oni svojim partnerima ukazuju i pomažu idejama koje su proveli u svojim trgovinama, primjerice slaganje planograma, sugeriraju im kako slagati robu, označavati artikle itd.

Mala trgovina ima uvjete za opstanak, a struktura stanovništva i turizam idu tome u prilog, kazao je.

Najavio je i otvaranje Velproa u Korčuli sredinom svibnja te za iduću godinu otvaranje na Hvaru i Rabu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nebi ga ni bilo da ga je nastavio voditi Joso Petrovic koji je gle cuda zavrsio u Upravi Agrokora….

New Report

Close