Udruga manjinskih dioničara nezadovoljna prijedlogom nagodbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2018. u 14:16
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Iz udruge ističu i kako će oslabljeni dobavljači, domaće kompanije snažne tradicije i prepoznatljivih brendova, i same postati metama neprijateljskih preuzimanja.

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor u četvrtak je u priopćenju ustvrdila kako predloženi nacrt nagodbe "odvaja domaće vlasnike od njihova kapitala te kako se radi o očiglednom planu jeftinog preuzimanja Agrokora i dobavljača".

Predloženi nacrt nagodbe udruga manjinskih dioničara Agrokora smatra planom kojim se po izuzetno podcijenjenoj vrijednosti, stvorenoj otimanjem kapitala manjinskim dioničarima i otpisima imovine Agrokora, namjerava preuzeti zdravu jezgru Agrokora.

U priopćenju koje potpisuje zamjenik predsjednika udruge Miroslav Jeličić-Purko, navodi se kako se nakon značajnih otpisa postojećih tražbina namjerava maksimalno namiriti dobavljače za preostali dio dionicama "novog holdinga", koje će oni biti prisiljeni prodavati uz značajan diskont na pravičnu vrijednost, te konačno tako oslabljene dobavljače tj. cijeli ekosustav kompanija vezanih uz Agrokor u završnoj etapi preuzeti po izuzetno podcijenjenim vrijednostima i tako u potpunosti odvojiti domaće vlasnike od njihova kapitala.

Manjiski Agrokorovi dioničari navode kako je prvi korak u jeftinom preuzimanju Agrokora "eliminacija kapitala manjinskih dioničara nezakonitom otimačinom predloženim planom" te da slijede "usiljeni su otpisi njegove imovine, u prvom redu brendova, žigova i zaliha putem revizorskog izvješća PWC-a, kako bi se osigurala niska cijena pretvaranja potraživanja u kapital".

Iz Udruge pritom naglašavaju kako se sve procjene vrijednosti biznisa Agrokora temelje na očekivanoj operativnoj dobiti za 2018., opterećenoj troškovima restrukturiranja i poslovanja u uvjetima reorganizacije.

"Struka, i to angažirana od samoga Agrokora, vjeruje da je Agrokor sposoban kreirati pet milijardi eura nove vrijednosti u sljedećih 10-12 godina. Zašto onda dominira rasprava o nevjerojatnim otpisima?", kaže se u priopćenju Udruge manjinskih dioničara.

Dodaju kako je cilj svu imovinu koja ima ekonomsku vrijednost okupiti u jedan holding kako bi preuzimatelj ostvario "upravo nevjerojatne dobitke" od prodaje svih kompanija Agrokora.

Dodaju i kako će dobavljači zbog potrebe financiranja obrtnih sredstava, a nakon što su podnijeli "skoro pa neizdržive otpise", brzo stečene dionice morati prodavati kako bi osigurali sredstva za redovno poslovanje.

Iz udruge ističu i kako će oslabljeni dobavljači, domaće kompanije snažne tradicije i prepoznatljivih brendova, i same postati metama neprijateljskih preuzimanja.

Nedopustivim smatraju što, kako navode, savjetnici određenih vjerovnika iz roll up-a i određeni vjerovnici iz roll up-a sami procjenjuju vrijednosti i predlažu model nagodbe.

Zalažu se za angažman neovisnih specijalista koji bi provjerili predstavljene procjene te propitivanje mogućnost alternativnog plana nagodbe.

Komentari (9)
Pogledajte sve


Par "šutova" dnevno. Pa jel Vi znate koliko to košta na mjesečnoj i godišnjoj razini. Malo je i nekoliko ministarskih plaća treba nešto i "sa strane" namaknuti jer inače nastupa kriza.

da smo kakva država, već bi oni svi davno dobili šut u guzzicu

Par “šutova” dnevno. Pa jel Vi znate koliko to košta na mjesečnoj i godišnjoj razini. Malo je i nekoliko ministarskih plaća treba nešto i “sa strane” namaknuti jer inače nastupa kriza.




Ne kuzim, zar još nitko nije Ramljaku napravio Alko-test? Pa čovjek strusi bar 3-4 žestice do 12h.

a Martina ? tko njoj broji?
[/quote]
Za nju nije alkotest nego onaj drugi…
[/quote]
Pa nisu ni Sauchu i Muljanovića testirali!?
Na testu inteligencije svi bi pali….

Cijenjene kolege.
Molim Vas, nemojte napadati pojedinačne ( simpatične ) osobnosti naših dužnosnika.
Napadajte njihov rad.
Kada netko uspije iz posrnulog koncerna izvući stotine miliona Eura, on je sigurno financijski virtuoz.
Problem je jedino što će u cijeloj priči biti “ošišani” kreditori, dobavljači, i pogotovo dioničari.
Šteta je što naši “financijski virtuozi” nikada ne rade za nas.

New Report

Close