Udruga Franak prijavila Zagrebačku i Splitsku banku

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2013. u 13:24
Foto: press

‘Zahtijevamo da HNB općenito određenom regulativom sanira štetu koja se događa svim korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom.’

Udruga Franak prijavila je Zagrebačku banku d.d. i Splitsku banku d.d. zbog povrede odredaba članka 284. Zakona o obveznim odnosima. Prijava je podnesena državnom regulatoru HNB-u te je dostavljena na znanje Ministarstvu financija, priopćili su iz Udruge.

'Prijavljene banke pokušavaju dovesti u zabludu korisnike kredita koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010. pozivajući se na članak 11.a Zakona o potrošačkom kreditiranju kod određivanja promjenjivih kamata, a za odnosne korisnike kredita vrijedi samo stavak 5. članka 11.a, kojim se ne propisuje način određivanja kamata', stoji u priopćenju.

Ovu su zahtjevi Udruge Franak:

1.  Zahtijevamo da HNB reagira i spriječi Zagrebačku banku i Splitsku banku u njihovim nastojanjima da svoju samovolju opravdaju zakonom koji ne vrijedi za veliki dio postojećih korisnika kredita. To je dovođenje u zabludu postojećih korisnika kredita, koje predstavlja povredu odredaba članka 284. Zakona o obveznim odnosima.

2.  Zahtijevamo da svojim aktom HNB zabrani korištenje CDS-a ( Kreditni rizik zemlje) i NRS-a (Nacionalna referentna stopa) u formulama za izračun PKS-a.

3. Zahtijevamo da HNB na prikladan način sankcionira pokušaj Zagrebačke banke i Splitske banke da dovedu u zabludu korisnike kredita koji su ugovorili kredite prije 1.1.2010.

4. Zahtijevamo da HNB općenito određenom regulativom sanira štetu koja se događa svim korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom koji su ugovorili da se promjenjiva kamatna stopa mijenja odlukom banke bez ugovorene formule, bez obzira na banku u kojoj je to ugovoreno. Takva ugovorna odredba je po Zakonu o obveznim odnosima ništetna unatoč tome što je ugovorena.

5. Ponovo zahtijevamo i da se prihvate naše dopune predloženih izmjena ZOKI-ja.

'Ako HNB ne podrži naše prijedloge za dopune predloženih izmjena ZOKI-ja, bit će suodgovoran za sukob odredaba pojedinih zakona, i to odredaba o jednakosti činidaba propisanih člankom 269. do 272. u Zakonu o obveznim odnosima i odredaba kojima se dopušta bankama da samovoljno odrede formule za izračun PKS-a u novome predloženom članku 308.a Zakona o kreditnim institucijama. Isto tako HNB će biti suodgovoran za omogućavanje bankama da nastave svoju samovolju u određivanju promjenjivih kamatnih stopa u svim kreditima u kojima je ugovoreno da se kamata mijenja jednostranom odlukom banke.

Očekujemo da HNB postupi kao ovlašteni regulator na tržištu financijskih usluga te spriječi nastavak nezakonitog ponašanja banaka', poručili su iz Udruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close