Udruga Franak: Linić povlađuje bankama

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2014. u 13:58
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Udruga Franak medijima je dostavila otvoreno pismo adresirano na Ministarstvo financija kojim traže ‘povlačenje protupravnog tumačenja Ministarstva financija objavljenog 14. siječnja 2014. na ovom linku’.

Udruga Franak medijima je dostavila otvoreno pismo adresirano na Ministarstvo financija kojim traže 'povlačenje protupravnog tumačenja Ministarstva financija objavljenog 14. siječnja 2014. na ovom linku'.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Na stranicama Ministarstva financija osvanulo je tumačenje primjene članka 11.a stavka 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) kojim se povlađuje bankama u njihovu jednostranom i samovoljnom određivanju parametara za promjenu kamata u postojećim kreditima bez ugovorenih fiksnih marži i promjenjivih parametara.

Svojim tumačenjem Ministarstvo financija dalo je zeleno svjetlo bankama u njihovim nezakonitim radnjama, i to odobravanjem samovoljnog određivanja fiksne marže na temelju zatečenih kamata koje su nezakonito povećavane tijekom nekoliko godina. Na taj način banke određuju fiksne marže koje su veće nego što je bila ukupna početna kamata.

Zbrajanjem fiksne marže i vrijednosti promjenjivog parametra na početku otplate kredita mora se dobiti početna kamata, a ako to nije moguće, onda je fiksna marža nezakonita – jer je neprimjenjiva u trenutku ugovaranja kredita. Nevjerojatno je da Ministarstvo financija nakon nekoliko mjeseci borbe za vladavinu prava odjednom zagovara pravnu nesigurnost dužnika s kojima su banke nezakonito ugovorile kamate te omogućuje bankama da u budućnosti ostvare nove ekstra profite na temelju potpuno nepredvidivih kretanja promjenjivih parametara koji su u ovome trenutku na povijesnom minimumu.

Takav potez Ministarstva financija Udruga Franak smatra izdajom vladavine prava i izdajom građana Republike Hrvatske s kojima su banke ugovorile nezakonite kamate.

Žalosna je činjenica da je izvršna vlast na kraju ipak pokazala strah od financijskih institucija koje očigledno državu imaju čime ucjenjivati, zbog čega Ministarstvo financija spornim tumačenjem dovodi u sukob odredbe ZPK-a s odredbama Zakona o obveznim odnosima te omogućuje bankama da samovoljno odnosno nezakonito definiraju fiksnu maržu u promjenjivim kamatama.

Udruga  Franak nastavit će pravnu borbu i zagovaranje uvođenja vladavine prava radi zaštite korisnika financijskih usluga.

Očigledno je da izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Republike Hrvatske nije stalo do vladavine prava. Nažalost, ne samo da im nije stalo do vladavine prava, nego izvršna vlast to pravo nemilosrdno gazi svojim podilaženjem bankarskom sustavu.

Člankom 13. stavkom 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (Narodne novine broj 143/13) decidirano je propisano (citiramo):

„(2) Za postojeće ugovore o kreditu sklopljene do stupanja na snagu ovoga Zakona, u kojima nisu definirani parametri i njihove uzročno-posljedične veze, vjerovnici moraju s dužnikom uskladiti kamatnu stopu, određivanjem parametra i fiksne marže, kao i razdoblja promjena kamatnih stopa, najkasnije do 1. siječnja 2014.“

Dakle, u tome zakonu decidirano je propisano da vjerovnik s dužnikom mora uskladiti kamatnu stopu. Usklađivanje pretpostavlja dogovor oko parametara, a ne nezakonito jednostrano određivanje parametara, koje je suprotno Zakonu o obveznim odnosima i temeljnim načelima  obveznih odnosa, prema kojima nije dopušteno jednostrano definiranje ugovornih obveza.

Pozivamo Ministarstvo financija da povuče sporno tumačenje koje je potpuno u suprotnosti sa Zakonom o obveznim odnosima, ali i sa člankom 13. stavkom 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Komentirajte prvi

New Report

Close