U Zagrebu će od jeseni studirati Amerikanci, Kanađani, Turci, Malezijci i Korejci

Autor: Bernard Ivezić , 28. travanj 2016. u 09:14
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Visoko učilište Algebra prva je obrazovna institucija u Hrvatskoj koja kreće u izvoz. Partneri im Irci i, prema Bloombergu, peti najbolji poslovni fakultet iz SAD-a.

Turizmu, brodogradnji i softverašima po prvi će se put u izvozu pridružiti i industrija obrazovanja. Led planira probiti Visoko učilište Algebra, koje je u srijedu na konferenciji Windays u Poreču najavilo da kreće u međunarodno širenje. Plan im je dovoditi studente iz Azije u Zagreb na studiranje na engleskom jeziku kako bi stekli diplome koje vrijede u cijeloj EU.

Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, koje je proglašeno najkvalitetnijim stručnim studijem u Hrvatskoj, kaže da najveći interes za takvim programima dolazi iz Turske, Malezije i Južne Koreje te općenito Azije. Trenutačno najrazvijeniji biznis u tom području unutar Unije imaju Velika Britanija i Njemačka.

"Prema podacima DZS-a o natalitetu u Hrvatskoj prilično je jasno da će u idućih nekoliko godina broj studenata pasti za 30 posto, jer takvo nam je demografsko stanje i moramo pronaći nove izvore prihoda", kaže Balković.

Pojašnjava da se Algebra već pripremila za tu ekspanziju i da će ona operativno započeti na jesen. Krajem prošle godine, dodaje Balković, ugovorili su suradnju s irskim Griffith Collegeom. U sklopu te suradnje studenti na Visokom učilištu Algebra prve dvije godine studija pohađaju u Zagrebu, a zatim treću godinu studiraju na Griffithu u Irskoj. Navodi da su time svojim studentima otvorili vrata europske Silicijske doline, kako se od milja tepa Dublinu, koji je privukao kompanije poput Microsofta, Googlea i Facebooka, a s druge strane su im omogućili da dobiju i hrvatsku i irsku diplomu.

Na Windaysima je pak Visoko učilište Algebra predstavilo i drugu fazu svog izvoznog plana. Balković kaže da su ugovorili suradnju s Kelley School of Business sa University of Indiana, kojeg Bloomberg naziva jednim od pet najboljih poslovnih škola u SAD-u. U sklopu tog dogovora Visoko učilište Algebra ponudit će MBA diplomu eLeadershipa na kojem će predavati hrvatski i američki profesori sa Kelley School of Business.

Nova suradnja presedan je u Hrvatskoj, jer su američki profesori koji će u rujnu doći u Zagreb ujedno prvi stranci koji imaju akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Drugim riječima, riječ je o prvom primjeru da su strani profesori dobili mogućnost predavati u Hrvatskoj po istim pravima kao i lokalni, hrvatski profesori.

"Amerikanci su izmislili poslovno obrazovanje, Kelley je jedno od pet najboljih u poslovnom obrazovanju u SAD-u, a njihovi top ljudi doći će u Zagreb i neće samo predavati već će držati i ispite, što znači da ćemo ponuditi puno iskustvo studiranja u SAD-a ovdje u Hrvatskoj", kaže Balković.

Dodaje da će svi koji završe taj studij imati diplomu koja je službeno akreditirana i vrijedi u cijeloj EU što vidi kao veliku priliku za daljnji rast. Navodi da se pregovara o tome da ta diploma vrijedi i u SAD-u, ali da im problem stvara činjenica što već sada imaju interes Amerikanaca i Kanađana da taj MBA studiraju u Zagrebu.

"Već sada vidimo da ima Amerikanaca koji dolaze studirati u Zagreb, jer im je Kelleyjev MBA jeftiniji ovdje nego u SAD-u, pa je zato naš cilj privući studente iz Azije da studiraju u Zagrebu", kaže Balković.

Dodaje da će studente iz Azije privlačiti da studiraju i njihove vlastite programe. Balković kaže da je Algebra, kao treću fazu izvoznog širenja, već pripremila da svoje programe, koje je sama razvila, prebaciti na engleski jezik te tako proširi ponudu stranim studentima. Ističe da je za to već sve spremno.

Posebno je, kaže, ponosan što je njihov trud prepoznala i Europska komisija.

"Komisija nas je prepoznala kao primjer dobre prakse i drago mi je što se time i primjer iz Hrvatske i to iz područja obrazovanja time našao u službenim dokumentima Unije", zaključuje Balković.

Komentirajte prvi

New Report

Close