U Vukovaru sa radom započela prva solarna elektrana

Autor: Agencija VLM , 05. lipanj 2013. u 14:23
Ilustracija / Thinkstock

Radi se o solarnoj elektrani snage 10 kW, s kolektorima za toplu vodu i koja je u cijelosti privatna investicija vlasnika obiteljske kuće Emila Kolara.

Vukovaru je poslije desetak dana probnoga rada s radom započela solarna elektrana Kolar koja je prvo fotonaponsko postrojenje za proizvodnju električne energije u Vukovaru. Radi se o solarnoj elektrani snage 10 kW, s kolektorima za toplu vodu i koja je u cijelosti privatna investicija vlasnika obiteljske kuće Emila Kolara. Prema njegovim riječima do ove investicije došlo je na nagovor njegove supruge te da je cijela investicija koštala oko 200.000 kuna.

– Dnevna potrošnja našeg kućanstva kreće se oko 15 kWh, a u probnom je tjednu proizvodnja po danu bila između 25 do 42 kWh.

Prema potpisanom ugovoru obvezni smo svu energiju isporučiti HEP-u. Ugovor je potpisan na 14 godina, a mi imamo vlastitu energiju, neovisni smo. Zarade bi trebalo biti, no vidjet ćemo koliko tek kada prođe prvih godinu dana, rekao je Kolar govoreći o solarnoj elektrani. Dodao je i da su u projekt bili uključeni brojni stručnjaci, od HEP-a i Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku do projektantske tvrtke iz Vinkovaca i izvođača radova, vukovarske tvrtke Teleoptika d.o.o. Direktor tvrtke Teleoptika d.o.o. Dragoljub Đerić kaže kako se radi o energiji budućnosti kao i da brojni građani svakodnevno pokazuju interes za postavljanje ovakvih ili sličnih elektrana.

– Ovo područje oko Vukovara prema istraživanjima nalazi se u sredini kada je riječ o količini svjetlosnih dana. Primjera radi Njemačka ima mnogo manje svjetlosnih dana a imaju na svakom drugom krovu solarnu elektranu. Kod nas je to još u početcima ali sam siguran da će se i veliki broj naših sugrađana odlučiti za postavljanje solarnih elektrana kada uvide prednosti i mogućnosti i da zarade, pojašnjava Đerić. U odnosu na ulaganje prema izračunima solarna elektrana obitelji Kolar isplatit će se za manje od sedam godina. Đerić kaže kako će elektrana godišnje proizvoditi 10.000 kWh te da će ostvarivati prihod od 31.500 kuna.

– Postoje mogućnosti da se solarna elektrana izgradi u vlasništvu obitelji vlasnika objekta ili pak da netko iznajmi svoj krov. Nadam se da će u budućnosti i papirologija biti riješena kvalitetnije što bi postupak realizacije projekta znatno ubrzalo, rekao je Đerić.

Komentirajte prvi

New Report

Close