Uhićenja bivših čelnika koncerna: Tko je tko i što su radili?

Autor: Poslovni.hr/H , 16. listopad 2017. u 11:18
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Policija je u ponedjeljak prijepodne počela s uhićenjima bivših čelnika Agrokora koju su tu kompaniju vodili prije nego što ju je preuzela privremena uprava, a prema podacima Državnog odvjetništva “izvidi i pretrage” traju kod 15 osoba.

Do sada su prema dostupnim podacima uhićeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Tomislav Lučić. Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska izvanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova.

Na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsjednik dok je njegov stariji sin Ante bio dopredsjednik. Na tu je funkciju Ante Todorić došao početkom 2016., a njegovu dotadašnju poziciju člana uprave za maloprodaju preuzeo je Darko Knez ali samo na šest mjeseci.

Ostali članova uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsjednika.

Po pisanju medija, izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac imao je najodgovorniju ulogu u poslovnih pisanju izvješća. Crnjac je u Agrokoru od 2005. na mjestu izvršnog direktora za strategiju, a 2008. preuzima dužnost izvršnog potpredsjednika za strategiju, spajanja i preuzimanja i ulazi u Upravu koncerna.

Ljerka Puljić bila je dugogodišnja starija izvršna dopredsjednica Agrokora i godinama je slovila kao Todorićeva desna ruka. U Agrokor je došla iz Leda u prvoj polovici 90-ih godina, vremenom se profilirala u najmoćniju osobu koncerna. Od 2015. članica je Nadzornog odbora Agrokora.  Deset godina za redom birana za najmoćniju ženu hrvatskog biznisa prema listi 300 najmoćnijih žena tjednika Lider.   

Damir Kuštrak bivši član Uprave Agrokora i član Nadzornog odbora Mercatora u koncern Ivice Todorića ušao je 1994. kada je imenovan starijim izvršnim potpredsjednikom za operacije i marketing u Agrokoru. Na tom je mjestu bio do 2000. kada odlazi u Vladu Ivice Račana, kao zamjenik ministra financija. Od 2004. predsjednik je Uprave Medike, a 2008. se vraća u Agrokor gdje  preuzima funkciju izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta. Kuštrak je bio i predsjednik Hrvatske udruge poslodavca (HUP).  

Tomislav Lučić bio je član Uprave od 2013. do 2015.

Piruška Canjuga u Agrokoru je bila izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj.  Supruga Zlatka Canjuge, koji je 1990-ih bio blizak suradnik Franje Tuđmana i čelnik NK Croatije, u Upravu koncerna je došla 2008.      

Ivica Sertić je 2016. postao izvršni potpredsjednik Agrokora za tržišta, prodaju i logistiku. Bio je predsjednik uprave Jamnice od 1993. Pod njegovim vodstvom tvrtka je postala snažnim tržišnim liderom te najvećim proizvođačem mineralnih voda i bezalkoholnih pića na jugoistoku Europe. Među njima se posebno ističe Jana. 

Hrvoje Balent, suprug Ive, kćeri Ivice Todorića, bio je izvršni potpredsjednik za centralnu nabavu i usluge koncerna. Balent je u upravu koncerna Agrokor ušao 2012., kad je vodio poslove oko reorganizacije poliklinike Nemetova, koju je iste godine koncern preuzeo od Basler osiguranja. 

Mislav Galić je bio izvršni potpredsjednik koncerna za poslovnu grupu Hrana. Do pozicije potpredsjednika u koncernu došao je s čelnog mjesta u Ledu. Prvo direktora, a kasnije predsjednika uprave. Galić je direktor Leda postao 1998. 

Igor Čičak  je od 2005. do listopada 2006. potpredsjednik Agrokora zadužen za financije. 

Bivši šef kabineta Franje Tuđmana, Goran Radin bio je od 2010. do 2014.  uprave zadužen za ljudske resurse te pravne i opće poslove.

Saša Galić je od 2006. do 2008. bio član uprave za strategiju, u Agrokor je došao iz EBRD-a. 

Stjepan Ledić bio je član uprave od 1999. do 2007.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Rohatinski nebi lipe uzeo. Lipe ga ne zanimaju.

Romel, 16.10.2017. u 22:34
to su sve lopovi

Nije lijepo tako pisati o našim najboljim menađerima.
Možda su imali Vazovaginalna sinkopu.

to su sve lopovi i krali su

Zanima li nekoga koliko milijuna kuna je D.Kuštrak kao direktor Medike dd preplatio ljekarnu u Kumrovcu (koja se nalazi u prostorijama bivše NAME) a koju je “kupio” od Todorićevog šure (šogora) i kako je nakon naprasnog povlačenja tužbe protiv svog poslodavca (Medike) postao ništa više niti manje nego predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i kako ga je odvjetnica Turudić zastupala u tužbi protiv Medike i Mediku temeljem njegove punomoći protiv “svih ostalih”

New Report

Close