Rizično ili ne? Hrvatske obveznice u vlasništvu financijskih institucija u sedam godina porasle za preko 40 posto

Autor: Ana Blašković , 21. prosinac 2019. u 10:07
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Spomenuti trendovi rezultirali su relativno visokom međupovezanosti sektora financijskih usluga i javnog sektora pa su na kraju lipnja 2019. obveznice Hrvatske činile više od 51,5 posto ukupne imovine sektora financijskih usluga.

Da se država bitno oslanja na domaći financijski sektor u financiranju javnog duga nije novina, no taj trend rasta zahvaljujući kojem su državne obveznice dosegnule više od 51,5 posto ukupne imovine sektora financijskih usluga, naposljetku je dospjela na dnevni red posljednje sjednice Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) koja je razmatrala rizik koncentracije ulaganja. Agencija primjećuje da je u Hrvatskoj posljednjih godina zapažen uzlazni trend izloženosti financijskog sektora prema državi te je iznos kredita i obveznica Hrvatske koji drže financijske institucije u sedam godina porastao za preko 40 posto.

Od ožujka 2012. kada je iznosio 126 milijardi kuna dosegao je 178 milijardi kuna sredinom ove godine. S druge strane, takva je ulagačka strategija nije neočekivana s obzirom na to da su ulagači profitirali od razdoblja visokih prinosa tijekom dobrog dijela tih godina. "Usporedna analiza prinosa dugoročnih državnih obveznica pokazuje da su prinosi na hrvatske obveznice u razdoblju nakon 2008. u prosjeku iznosili 4,5 posto što je više od prinosa usporedivih obveznica Srednje i Istočne Europe te ostalih zemalja Europske unije”, ističe regulator. Čak i usporedbi s dinamikom dioničkih tržišta ulaganje u javni dug predstavljalo je racionalan potez.

“Ulaganja u državne obveznice bila su atraktivna ulagačka strategija i u usporedbi s anualiziranim prinosom domaćeg burzovnog indexa CROBEX koji je u razdoblju od kraja 2008. do 2019. godine iznosio 1,4 posto. Spomenuti trendovi rezultirali su relativno visokom međupovezanosti sektora financijskih usluga i javnog sektora pa su na kraju lipnja 2019. obveznice Hrvatske činile više od 51,5 posto ukupne imovine sektora financijskih usluga”, kaže Hanfa. Razvidno je, dodaju, da se financiranje javnog duga putem vrijednosnih papira značajno oslanja na sektor financijskih usluga koji je na kraju lipnja 2019. držao 45 posto ukupnih izdanih vrijednosnica države. Povrh toga, Hanfa je razmatrala smjernice o čimbenicima rizika u skladu s nedavnom europskom Uredbom o prospektu koja će se inkorporirati u upravne postupke odobravanja prospekata za uvrštenje dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close