U privatnom smještaju i kampovima 9% više kreveta

Autor: Marija Crnjak , 08. rujan 2016. u 22:00
U kampovima i apartmanima milijardu kreveta

U hotelima 165.000 kreveta, a u apartmanima i kampovima šest puta više.

Nove brojke Državnog zavoda za statistiku opet su pokazale kako se hrvatski turizam kreće u smjeru suprotnom od onog što je zacrtano u turističkoj Strategiji, koja je u razdoblju do 2020. predvidjela rast hotelskog te stagnaciju ili pad obiteljskog smještaja.

Podaci DZS-a za srpanj otkrivaju kako je broj smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju i kampovima od lani porastao čak devet posto, a broj hotelskih kreveta ni tri posto. Kategorija u koju ulaze sobe i apartmani u privatnom smještaju i kampovima trenutno ima gotovo milijardu kreveta, što je gotovo šest puta više od broja kreveta u hotelima (165.000). U kampovima je oko 237 tisuća kreveta, ostalo su sobe i apartmani.

Podaci DZS-a otkrivaju i rast ukupnog turističkog prometa u srpnju, u kojem je ostvareno 17,6 posto više dolazaka turista, te 12,2 posto više noćenja nego lani. Od početka godine do kraja srpnja broj noćenja je porastao 8,8 posto. To su ujedno prve službeno usporedive brojke za polovicu top sezone, s obzirom na to da Hrvatska turistička zajednica zbog uvođenja eVisitora u ovoj godini ne iznosi usporedne brojke, jer je drukčiji način prikupljanja podataka.

Iako bi eVisitor mogao bi biti jedan od razloga porasta prijavljenih kreveta u privatnom smještaju i kampovima za čak 76 tisuća, zbog veće transparentnosti i opasnosti od kazni za ilegalce, rast broja kreveta u privatnom smještaju samo je nastavak trenda iz prethodnih godina. U srpnju 2014. na tržištu je bilo 847 tisuća kreveta u toj kategoriji, skoro 12 posto manje nego danas. Iako još nema službenih brojki, ne očekuje se da su kapaciteti u kampovima značajno rasli zbog još nesređenog pitanja turističkog zemljišta.

Sukladno tome, ovog srpnja najviše noćenja ostvareno je u sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor (53,4 posto). Prosječna popunjenosti hotelskog smještaja u srpnju je bila 83,7 posto, a stalnih postelja 94,5 posto.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Milijardu kreveta , zar to nije mnogo. Vjerojatno je greška pa umjesto milijardu treba da piše milijun. Kad bi imali milijardu kreveta onda bi svaki sedmi stanovnik planete mogao doći i imao bi gdje spavati.

Kad se piše na brzinu ….”Kategorija u koju ulaze sobe i apartmani u privatnom smještaju i kampovima trenutno ima gotovo milijardu kreveta[/b], što je gotovo šest puta više od broja kreveta u hotelima (165.000). U kampovima je oko 237 tisuća kreveta, ostalo su sobe i apartmani.”

New Report

Close