U Primorsko-goranskoj županiji 19.458 nezaposlenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2013. u 14:42
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Stopa registrirane nezaposlenosti u toj je županiji ispod državnog prosjeka, za rujan je u Primorsko-goranskoj županiji iznosila 13,4 posto, dok je, po podacima DZS-a, u Hrvatskoj bila 19,1 posto.

Na području Primorsko-goranske županije je krajem listopada evidentirano 19.458 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na rujan povećanje za 10,8 posto, a u odnosu na listopad prošle godine za 0,8 posto, izvijestila je predstojnica riječkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jadranka Tomašić na današnjoj skupštini Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Primorsko-goranske županije.

Stopa registrirane nezaposlenosti u toj je županiji ispod državnog prosjeka, za rujan je u Primorsko-goranskoj županiji iznosila 13,4 posto, dok je, po podacima DZS-a, u Hrvatskoj bila 19,1 posto.

Prema dobnoj strukturi, najviše nezaposlenih u županiji je u dobi od 25 do 34 godine, njih 25 posto, a prema prema razini obrazovanja je najviše onih sa srednjoškolskim obrazovanjem, 60 posto, kazala je Tomašić.

Tijekom ove godine, od siječnja do listopada, najveći porast nezaposlenosti u odnosu na isto razdoblje prošle godine je zabilježen među osobama prvostupanjskog fakultetskog obrazovanja (14,4 posto) te među osobama bez škole i nezavršene osnovne škole (12,4 posto).

Tomašić je kao jedan od problema na ovom području istaknula neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Kao primjer je navela da se od završenih studenata s nekih programa jedne visokoškolske ustanove, koju nije želila imenovati, niti jedan nije uspio zaposliti.

Iz evidencije riječkog ureda HZZ od siječnja do listopada su izašle 19.502 osobe od kojih su se 12.954 zaposlile, a druge su evidenciju napustile zbog drugih razloga, kao što je registriranje trgovačkog društva, ugovor o djelu, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Ukupan broj novo zaposlenih u ovoj godini je veći za 8,9 posto u odnosu na 2012. godinu.

U programe aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini su novouključene 2.552 osobe te su u programima stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, potpore za zapošljavanje, javnih radova i drugog.

Na skupštini Lokalnog partnerstva bilo je riječi i o provedbi projektnih ideja ustanova i organizacija civilnog društva na polju olakšavanja zapošljavanja.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje je utemeljeno 2011. godine, a okuplja 26 članova iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Članice su se potpisivanjem sporazuma o suradnji obvezale na aktivno sudjelovanje u aktivnostima ovog tijela s ciljem uspostave mehanizma koji će osigurati bolji proces razvoja politika tržišta rada usmjerenog na regiju, odnosno na specifičnosti regionalnog tržišta rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close