U padu korištenje željezničke infrastrukture

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2015. u 11:53
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Upotreba željezničke infrastrukture u Hrvatskoj u posljednjem lanjskom tromjesečju pala je u odnosu na posljednji kvartal 2013. godine za 12 posto.

Upotreba željezničke infrastrukture u Hrvatskoj u posljednjem lanjskom tromjesečju pala je u odnosu na posljednji kvartal 2013. godine za 12 posto, priopćila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Na tržištu željezničkih usluga na kojem tvrtka HŽ Infrastruktura pruža željezničke usluge željezničkim prijevoznicima, korištenje željezničke infrastrukture podudarno je u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2013. godine zabilježen je pad za 12 posto, kaže se u priopćenju.

Na tržištu željezničkog prijevoza u četvrtom tromjesečju 2014. ostvaren je rast od gotovo 40 posto u broju prevezenih putnika i 6 posto u prijevozu tereta u odnosu na prethodno tromjesečje.

Znatnije povećanje prijevoza putnika u četvrtom tromjesečju uglavnom je rezultat češćeg prijevoza učenika, studenata i ostalih putnika nego u ljetnim mjesecima.

Usporedbom ovih pokazatelja za posljednje tromjesečje 2013. i 2014. godine vidljiv je pad broja prevezenih putnika za oko 7 posto, dok je količina prevezenog tereta manja za 2 posto.

Željeznički teretni prijevoz porastao je na tromjesečnoj i godišnjoj razini za oko 11 posto, što ukazuje na bolju iskorištenost željezničkog teretnog prijevoza na dugim relacijama, kažu u HAKOM-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close