U Osijeku osnivaju burzu pšenice i uljane repice

Autor: Ivana Barišić/VLM , 02. listopad 2013. u 09:14
Matija Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora/M. M./PIX

Zajednički projekt Poljoprivredne komore i brokerske tvrtke iz Luksemburga.

Hrvatska će idućeg tjedna dobiti Burzu Agro. Na njoj bi se trgovalo žitaricama, prvenstveno pšenicom, ali i uljanom repicom, kukuruzom, suncokretom.

Projekt pokreće Inicijativni odbor u kojem usko surađuju Euro Broker Service Luxembourg, Grad Osijek i Hrvatska poljoprivredna komora. Sjedište će biti u Osijeku, a do kraja godine u njoj bi trebalo raditi deset brokera. Poljoprivrednici koji dođu na osnivačku skupštinu i sklope Ugovor o predaji proizvodnje dobit će 20 posto učešća za jesensku sjetvu te postati i osnivači-dioničari. – Želimo da to bude nešto poput radničkog dioničarstva – objašnjava Ivan Novak, inicijator projekta. Inače, slične burze već postoje u susjednim državama, a omogućavaju razvoj primarnog i sekundarnog tržišta poljoprivrednih proizvoda. Najrazvijenije tržište ove vrste u regiji nalazi se u Budimpešti.

Na tamošnjoj burzi, osim fizičkim robama, trguje se i kompliciranijim izvedenicama, poput terminskih ugovora za isporuke žitarica, a tamošnja cijena često se uzima kao jedna od referentnih točaka pri pregovorima proizvođača i otkupljivača u Hrvatskoj. Za početak rada osječke burze žitarica trebalo bi biti spremno gotovo oko 100.000 tona žitarica. Početna cijena pšenice trebala bi biti 1,30 kuna. Iza projekta, napominje Novak, stala je i Sberbanka. Projekt podržava i Matija Brlošić, predsjednik Udruge Brazda.

Komentirajte prvi

New Report

Close