U lipnju se ukida dodatni zdravstveni harač direktorima

Autor: Suzana Varošanec , 26. svibanj 2015. u 22:00
Savjet poduzetnicima: Ne plaćajte po izdanim uplatnicama jer će se rješenja poništiti/G. Jelavić/PIXSELL

U Ministarstvu financija dogovoreno usklađivanje odredbi zdravstvenog i mirovinskog zakona za članove Uprave.

Uskoro se ukida dodatni zdravstveni harač za mnoge direktore, kojeg pripisuju ministru Siniši Vargi dok je bio na čelu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U srpnju 2013. krenulo se, naime, s dvostrukim statusom zdravstvenog osiguranika: i kao člana Uprave i kao radnika zaposlenog u istoj tvrtki. Nestat će sporna odredba Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koja je prouzročila probleme mnogih poduzetnika. Takav je slučaj i Nevenke Mikac, direktorice Communa komunikacije, j.d.o.o.-a osnovanog u veljači, inače bivše novinarke. Bila je, kaže, šokirana rješenjem Porezne uprave zbog uplate obveznog zdravstvenog osiguranja po osnovi statusa člana Uprave iako je osigurana po osnovi radnog odnosa. Prvo je stigla uplatnica, potom i rješenje, no ona ne kani platiti, pa vodi računa da nema ni kune na računu u slučaju ovrhe.

"Guši se samozapošljavanje jednom vrstom kazne koja naročito pogađa male poduzetnike. Prijavljena sam na minimalnu plaću. Dok platim sve fiksne obveze, ne ostane mi ništa, a kad bih platila i taj 'doprinos solidarnosti' same sa sobom, bila bih u minusu", kaže ona. Veliki problemi proizišli iz revne primjene zakona izbili su na vidjelo, smatra Vlado Brkanić. Došlo je, kaže, do zabune u zakonskom definiranju koja je uzrokovala strašne posljedice u praksi, no ta razlika između zdravstenog i mirovinskog sustava bit će brzo uklonjena.

Brkanić kaže da je na sastanku u Ministarstvu financija s predstavnicima HZZO-a i HZMO-a dogovoreno usklađivanje odredbi zdravstvenog zakona s onim mirovinskim u odnosu na članove Uprave. Rješenje problema očekuje se u lipnju, no osnovno je pitanje trebaju li svi oni postupiti po izdanim rješenjima. Članovi uprava koji imaju ugovor o radu u svojoj ili drugoj tvrtki, bez obzira na visinu plaće, nisu dužni plaćati razlike koje je izračunao HZZO, tvrdi Brkanić. Neka po tim uplatnicama i rješenjima ne postupaju, savjetuje.

Nakon usklađenja postojat će obveza plaćanja mirovinskog i zdravstvenog doprinosa na paušalnu osnovicu od 7943 kn za člana Uprave koji nije osiguran po bilo kojoj osnovi. Kako je to iznimno visoko, Brkanić kaže da će se isplatiti zaposliti i na pola radnog vremena te na (ne)puno radno vrijeme uz minimalnu plaću ili višu, a zdravstveni doprinos plaćat će se na ugovorenu plaću. I umirovljenicima članovima društva će se, tvrdi, isplatiti za člana Uprave imenovati člana obitelji, ujedno i zaposlenika. 

Ivan Idžojtić

Skandalozno je to i nedopustivo 

Navedeni zdravstveni harač skandalozan je i nedopustiv, smatra Ivan Idžojtić potpredsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika. "Ako se takva rješenja izdaju poduzetnicima sukladno zakonu, što je ovdje slučaj, onda su takvi propisi ili konkretna odredba za svaku kritiku. Riječ je o uplati za pravo koje je zakonom strogo limitirano, koje ne daje nikakvo proširenje zdravstvene usluge, nego se nalazi u segmentu solidarnosti zbog zadovoljavanja osnovnih zdravstvenih potreba", kaže Idžojtić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

HHZG, sad si opet rekao…. Pa, H D Z je napisao te zakone..
a SDP se žuri da ih , nebulozne ukine…

Imaju toliko posla, da su te sitnice ostavili na kraju- jer
jadni direktori MOGU SASVIM SOLIDNO uplatiti porez koji iznosi

PAR KUNIĆA .. zato ne pretjerujte….

Porezna šalje uplatnice za zdravstveno i dalje. Jutros dobio. Sad je rujan 2015. Tko će to ukinuti? Nema šanse. A kad se nedaobog razboliš i odeš k doktoru, ne dobiješ ni jebeni sirup za kašalj. Lopovska zemlja. I neinformirani novinari.

New Report

Close