U lipnju prva poljoprivredna strategija

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2019. u 21:59
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

Sektor ide naprijed, studentima poljoprivrede u Slavoniji stipendija 10.000 kn godišnje.

Svi studenti od druge do pete godine koji studiraju za neko od poljoprivrednih zanimanja na nekom od slavonskih visokih učilišta od listopada će dobiti godišnju stipendiju od 10.000 kuna, najavio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na 4. nacionalnoj poljoprivrednoj konferenciji – Slavonika, na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

"Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo sredstva, a stipendiranje će se provoditi kroz projekt Slavonija. Smatram da u Slavoniji trebamo jačati agronomsku struku i bit će mi drago ako veliki dio studenata ostane živjeti i raditi u Slavoniji", poručio je Tolušić.

Ustvrdio je kako je sektor poljoprivrede krenuo u pozitivnom smjeru, ali i  naglasio da "poljoprivreda nije ni propadala u godinu-dvije dana, pa se ne mogu u godinu-dvije vidjeti željeni efekti".

"Puno je veći rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u odnosu na uvoz, puno je veća vrijednost proizvodnje u odnosu na prije i imamo povećanje realnog dohotka u poljoprivredi u vrlo velikim postotcima. Mislim da su to pokazatelji koji govore da se dobro radi i da se ide u dobrom smjeru", istaknuo je ministar.

Najavio je da će u lipnju biti dovršena poljoprivredna strategija, koju rade hrvatski, francuski, nizozemski, američki i grčki stručnjaci u Svjetskoj banci. Takvu strategiju Hrvatska dosad nije imala.

Na konferenciji Slavonika sudjeluje oko 350 ljudi, od predstavnika tvrtki, OPG-ova, institucija koje provode agro politiku te predstavnici akademske zajednice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close