U kolektivnom ugovoru i zaštita od diskriminacije

Autor: Josip Bohutinski/VL , 08. veljača 2017. u 22:00
Cestarima uvjeti gotovo kao u Francuskoj/D. M./PIXSELL

Radnicima tvrtki Bina Istra i Egis koji održavaju autoceste stranih koncesionara zajamčena jača prava.

U kolektivnim ugovorima za tvrtke Bina Istra i Egis, koje održavaju autoceste pod stranom koncesijom – Istarski ipsilon i autocestu Zagreb Macelj, prvi put u Hrvatskoj je navedena zaštita radnika od diskriminacije najviše razine – pohvalili su se jučer u Nezavisnom cestarskom sindikatu (NCS) koji su ispregovarali ta dva ugovora, na snazi od početka godine.

U formuliranju odredbi o zaštiti od diskriminacije pomogle su udruge civilnog društva. Članak o zabrani diskriminacije glasi: "Poslodavac je dužan zaštititi radnika od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije."  

" S obzirom na to da su Bina Istra i Egis u vlasništvu francuskih tvrtki, odredbu nije bilo teško ispregovorati jer su Francuzi vrlo osjetljivi na ljudska prava",  kazao je predsjednik NCS-a Mijat Stanić, naglasivši da su ugovorili zadržavanje iste razine plaća, a neke su i povećali. Radnici će dobiti regres, božićnicu i uskrsnicu od ukupno 2500 kuna godišnje, a poslodavci će im uplaćivati 3000 kn godišnje u 3. mirovinski stup. Radnici Bina Istre imaju pravo i na nagradu od 600 kn na kraju godine, ako tvrtka posluje pozitivno i ako nema ozljeda na radu. U Egisu je nagrada 500 kuna i ovisi samo o ozljedama na radu.

Komentirajte prvi

New Report

Close