U Klagenfurtu potvrdili da istražuju i Hypove kredite za hotele u Hrvatskoj

Autor: Tamara Depolo , 08. ožujak 2010. u 22:00

Prema austrijskim izvorima istraga se vodi o kreditnim poslovima s Rezidencijom Skiper, Singulusom i Hotelima Novi

Istraga poslovanja Hypo banke polako se širi: vodi se protiv bivšeg člana Uprave Hypo grupe Güntera Striedingera zbog sumnje u pronevjeru tešku dva milijuna eura u vezi s financiranjem kupnje helikoptera za jednu hrvatsku tvrtku, a Državno odvjetništvo u Klagenfurtu potvrdilo nam je i da istražuju turističke projekte u Hrvatskoj koje je financirao Hypo. Prema pisanju bečkog tjednika “Format” istražuju se kreditni poslovi banke s tvrtkama Rezidencija Skiper d.o.o., Singulus d.o.o. i Hoteli Novi d.o.o. te jedan kreditni posao u Srbiji, financiranje stambenog projekta “Blok 67” u Beogradu. Posrijedi je gradnja 1800 stanova za potrebe Univerzijade u Beogradu 2009., u koju je kao “joint venture” partner bio uključen i Delta holding Miroslava Miškovića. Projekt je banku, navodno, umjesto planiranih 150 milijuna eura stajao 237 milijuna eura. Podsjećamo, Državno odvjetništvo je prije desetak dana obavilo cjelodnevan pretres u centrali Hypa u Klagenfurtu, tražeći dokumente o kreditnim poslovima s navedenim tvrtkama.

Zanimljiva i Punta Skala?
Neslužbenu informaciju, da se istražuju i Hypovi krediti za projekt “Punta Skala” kod Zadra, koje je inače također svojedobno ugovorio Striedinger, Državno odvjetništvo u Klagenfurtu nije potvrdilo; državni odvjetnik Helmut Jamnig jedino nam je načelno potvrdio da su Hypovi krediti za hotelske projekte u Hrvatskoj predmet istrage i dodao da za sada ne može govoriti o detaljima. Projektom “Punta Skala” i hotelima u sklopu njega upravlja grupacija Falkensteiner. U cijeli projekt do sada je utrošeno od 100 do 150 milijuna eura. Prema riječima Otmara Michaelera, suvlasnika grupacije, nemaju nikakvih saznanja o eventualnoj istrazi niti ih je kontaktirao itko od istražitelja. Glasnogovornica Hypo grupe također nam je poručila da banka nema saznanja o tome da je Punta Skala predmet istrage. Falkensteiner je odnedavno preuzeo upravljanje i nad hotelima Brune Orešara koji su objedinjeni u tvrtki Hoteli Novi d.o.o., a koju sad istražuje Austrija. Günter Striedinger nam nije bio dostupan za komentar. U izjavi za televiziju ORF odbacio je sve navode o pronevjerama, no nije želio govoriti o detaljima, pozivajući se na bankarsku tajnu.

Pretresaju V. Zagorca
Tvrtka Rezidencija Skiper kredite je dobila za projekt hotelskoga kompleksa “Adriatic Kempinski” u Istri. Navodno je banka projekt financirala sa 242 milijuna eura, od čega joj je Rezidencija Skiper do sada vratila 18 milijuna. Suvlasnik tvrtke do prošle godine bio je slovenski biznismen Miro Oblak, a na njegovo je mjesto došla slovenska građevinska tvrtka Vegrad. Tvrtka iz Velenja u međuvremenu je zapala u teškoće, a Hypo je jedan od glavnih vjerovnika. Banka je preuzela komandu nad projektom “Adriatic Kempinski” te ga pokušava prodati. Pod istragom su i projekti Vladimira Zagorca, kojima se upravljalo iz Lihtenštajna i za koje je Hypo davao kredite. “Der Standardu” je Državno odvjetništvo u Lihtenštajnu potvrdilo da istražuje Zagorca te da se vjeruje u pranje novca. Pomoć u istrazi od lihtenštajnskih kolega navodno je već u siječnju zatražio DORH.

Hypo Consultants

Prodano prejeftino?
Istražitelji su zainteresirani i za prodaju Hypo Consultantsa investitorima okupljenima oko brokerske kuće Auctor, piše “Format”. Transakcija je bila 2007., a u Hypo Consultantsu je objedinjeno nekoliko nekretnina u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, npr. udjel u hotelu Esplanade u Zagrebu i Holiday Inn u Sarajevu te niz zemljišta u Hrvatskoj i nekretnina u Beogradu. Istražitelji vjeruju da je Hypo Consultants prodan po preniskoj cijeni, a tajanstvene kupce navodno je kreditom potpomogla Hypo banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close