U Hrvatskoj otkriveno 15 financijskih mula, evo čime se takve osobe bave

Autor: Poslovni.hr/H , 29. studeni 2017. u 16:24
FOTO: Thinkstock

U tjednu koji je prethodio početku medijske kampanje čiji je cilj osvještavanje i informiranje javnosti o tzv. financijskim mulama hrvatska policija otkrila je 15 mula, uhićena su tri strana državljana, a utvrđena je i materijalna šteta od gotovo 840 tisuća eura.

Istovremeno, na razini svih zemalja članica Europske unije identificirano je 766 mula, uhićeno 159 osoba, a materijalna šteta je 31 milijun eura, izvijestila je policija predstavljajući akciju "Ne budi mula".

Ističu da medijska kampanja koja se trenutno provodi ima za cilj osvještavanje i informiranje javnosti o financijskim mulama, načinima njihova sudjelovanja u pranju novca i načinima samozaštite građana kako ne bi iz neznanja postali sudionici ovog ili žrtve nekog drugog kaznenog djela.

U policiji podsjećaju da su financijske mule osobe koje za naknadu na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac koji najčešće potječe iz računalnih prijevara. Nakon što je uplaćen na njihov račun financijske ga mule prosljeđuju dalje, najčešće u prekomorske zemlje, za što dobivaju proviziju.

Ovakav način pranja novca u Hrvatskoj intenzivnije se počeo javljati 2014. Osobama iz Hrvatske su na njihove račune uplaćivana financijska sredstva iz inozemstva, koja su podizali i uplaćivali dalje na druge račune najčešće pod nadzorom organiziranih kriminalnih organizacija.

"Tijekom godina način počinjenja ovog kaznenog dijela se mijenjao, ali je uvijek uključivao uplate financijskih sredstava iz inozemstva na račune poslovnih banaka u Hrvatskoj. Iako osobe nisu izravno uključene u nezakoniti način stjecanja novca na ovaj način ipak čine kazneno djelo (svjesno ili nesvjesno) kažnjivo zatvorom", kažu u policiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close