U Hrvatskoj lani izdano 109 dozvola za izvoz

Autor: Marija Brnić , 15. svibanj 2014. u 22:00
Ukupna vrijednost lani izdanih dozvola je 29,97 mil. eura/PIXSELL

Slaba proizvodnja robe koja se može koristiti za civilnu i vojnu svrhu.

U prošloj godini po izviješću koje je Vladi jučer podnijela ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, odobreno je ukupno 109 dozvola za izvoz roba s dvojnom namjenom, te tri međunarodne uvozne potvrde.

Hrvatska inače nije značajan proizvođač osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjernom, za vojne i za civilne svrhe, a toj su skupini roba nuklearna oprema i materijali, posebni materijali, elektronika, računala, telekomunikacije, navigacija, avionika, pomorstvo, zračni i svemirski sustavi, te senzori i laseri. Ukupna vrijednost lani odobrenih dozvola iznosila je 29,97 milijuna eura, od čega je realizirana vrijednost 14,29 milijuna eura, s time da dozvole vrijede godinu dana, te su još uvijek na snazi, ali nema podataka o realizaciji u ovoj godini.

Od ulaska u EU dozvole za izvoz zemlje članica se ne koriste, zbog slobodnog prijenosa, a glavnina izdanih dozvola prema izvješću odnosi se na kategoriju "telekomunikacije i sigurnost informacija". Gledano po zemljama, najveća vrijednost izvoza roba dvojne namjene odobrena je za Crnu Goru, BiH, Kosovo u Kubu. Što se uvoza robe s dvojnom namjenom tiče, on je u Hrvatsku slobodan, ali su na zahtjev zemalja izvoznica odobrene tri uvozne potvrde, i to za robu iz kategorija posebni materijali, nuklerani materijali i oprema, te seznori i laseri, a njihova je ukupna vrijednost bila 221 tisuća eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close