U hrvatske frizerske škole upisuju daltoniste i alergične na kemikalije

Autor: Marija Crnjak , 24. ožujak 2014. u 16:45
Photo:Thinkstock

Nedostatak standarda prilikom upisa u školu, te nedovoljna kontrola obrtnika vode devastaciji frizerske struke u Hrvatskoj, upozorili su sudionici Hairstyle News festivala.

Roditelji još uvijek straše djecu da će završiti kao frizeri ako ne budu učili, i unatoč velikim frizerskim imenima i ekspertima na frizersku struku se često gleda kao na niži oblik posla, strukovnu školu u koju se upisuju učenici koji imaju loše ocjene ili učenici koji zapravo ne znaju što bi upisivali. Također, unatoč istinskim umjetnicima u struci, pod frizerstvom se i dalje podrazumijeva šišanje u fušu po susjedstvu za dvadesetak kuna.

Dobrim dijelom to se može zahvaliti neujednačenim kriterijima u frizerskim školama, te nedostatku standarda i uvjeta prilikom upisa novih generacija frizera, koji vode devastaciji frizerske struke u Hrvatskoj, upozorili su sudionici Hairstyle News festivala koji se proteklog vikenda održao u Rijeci.

Sudionici okruglog stola o budućnosti frizerske struke u Hrvatskoj, među kojima su bili Ivica Zanetti, predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore, Mitja Sojer, osnivač i voditelj prve privatne srednje škole u Sloveniji Mič Styling, izdvojili su niz problema u sustavu strukovnog obrazovanja koji devastiraju struku. Istaknuli su neujednačenost normi koje propisuju potrebne sate stručne nastave u salonima, nedostatak uvjeta i standarda prilikom upisa u frizerske škole, preveliku kvotu upisa, nedostatak kriterija za majstorske licence salona koji primaju učenike na praksu, čak i nedovoljnu zdravstvenu provjeru učenika, što često rezultira apsurdima kao što su otkrivanje daltonizma kod učenika koji su već upisali školu ili alergije na kemijske elemente.

Također, u Hrvatskoj postoji velik raskorak u potrebi za frizerima i nemogućnosti pronalaska radnog kadra – oko 2.000 frizera nezaposleno je dok istovremeno saloni ne mogu pronaći radnike. Mitja Sojer istaknuo je opadanje kvalitete frizerske struke, obzirom na nedovoljno educiran kadar koji isporučuju frizerske škole. Sudionici Festivala predložilisu pojačan nadzor nad obrtnicima, s obzirom da su učenici često na praksi samo jeftina radna snaga, te pooštravanje uvjeta za dobivanje majstorske licence. Također, predlažu oduzimanje licenci od strane Suda časti Hrvatske obrtničke komore u slučaju nepravilnosti u poslovanju salona.

Sudionici okruglog stola pripremili su listu prijedloga Agenciji za strukovno obrazovanje, od definiranja uvjeta za upis u škole, revizije liječničkih potvrda, sve do komunikacije među školama, obrtnicima i komorom, te uvođenje pravilnika za ostvarivanje prava na majstorske licence. 

Komentirajte prvi

New Report

Close