U foteljama Lučića, Kuštraka i Lj. Puljić za godinu dana stranci

Autor: Jadranka Dozan , 11. veljača 2015. u 22:00
Tomislav Lučić i Ljerka Puljić, kao i Damir Kuštrak, uskoro će iz Uprave preseliti u NO/M. Prpić/PIXSELL

Nadležnosti trojke koja se seli iz Uprave u NO preraspodijelit će se među ostalim članovima Uprave – barem do IPO-a.

Ljerka Puljić, Damir Kuštrak i Tomislav Lučić, dugogodišnji i pouzdani suradnici Ivice Todorića, uskoro bi trebali mjesta u Upravi Agrokora zamijeniti manje stresnim članstvom u Nadzornom odboru.

Potvrđujući tu informaciju, iz Agrokora su Tportalu (koji ju je objavio) naglasili kako je posrijedi nagrada za dosadašnji rad. Usput su objasnili i da će slijedom akvizicije Mercatora i novonastalih tržišnih potreba Agrokor u idućem razdoblju u nekoliko koraka usklađivati svoju organizacijsku strukturu. Potonje je svakako dio pospremanja koje podrazumijeva Agrokorov plan javne ponude dionica na međunarodnom tržištu, a upravo u tom kontekstu mnogi su financijaši skloni tumačiti i skoru rošadu menadžerske trojke na nadzorničke funkcije.

 

7mlrd.

eura okvirno je godišnji prihod Agrokora

Kad se jednom odlučite dužničko financiranje zamijeniti vlasničkim kapitalom, pa makar to bilo i kroz IPO a ne klasično strateško partnerstvo, investitori mogu imati upravljačkih zahtjeva, komentira načelno jedan bankar dodajući kako to uključuje i mjesta na određenim upravljačkim pozicijama. Najave kako će nadležnosti koje danas u Upravi Agrokora imaju Puljić, Kuštrak i Lučić po njihovu seljenju u NO preuzeti drugi postojeći članovi Uprave nisu u neskladu s takvim tumačenjem. Nigdje ne piše da će ih preuzeti zauvijek, pa se interna preraspodjela upravljačkih ingerencija odlazeće trojke zapravo uklapa u tumačenja da je to dio priprema za post-IPO eru.

Za tu operaciju pak pripreme su vrlo opsežne, a tome je prodonijelo preuzimanje Mercatora i prateći integracijski proces. Sam Todorić s tim u vezi je nedavno izjavio kako Agrokor "želi iskoristiti sve sinergije" i poboljšati operativnu dobit. Zato, kaže, rade dan i noć "a kad to napravimo, ići ćemo u IPO". Među ostalim, na toj integraciji i sinergijama Todorić je angažirao ekspertne timove McKinseyja. S obzirom na složenost poslovnog sustava Agrokora, u redovima investicijskih bankara smatraju izglednijim da se javna ponuda u konačnici ne odigra ove već iduće godine. Vezano uz spektar promjena na koje tjeraju tehnologija s jedne i svjetski ulagači s druge strane znakovita je i nedavna Todorićeva izjava kako će to uskoro rezultirati čak i imenovanjem potpredsjednika za IT i za logistiku. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tek su nam sada jasni razlozi zbog kojih je g.Todorić sagradio hotel na imanju obitelji Kulmer u Šestinama.

Vrlo važne informacije (na engleskom i hrvatskom) -> Dobrodošli

U Upravi su dijelili milijune a u Nadzornom odboru ce dijelit ipak samo tisuće kuna. Nagrada je u vidu nikakve odgovornosti.

New Report

Close