U dubrovačku fontanu ubačena kemikalija, mještani zgroženi

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2015. u 09:35
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Svi se slažu da je, kako je rekao jedan od Dubrovčana, ‘na djelu primitivizam svjetskih razmjera koji treba biti rigorozno kažnjen’.

Velika Onofrijeva fontana prepuna je leda koji se jako sporo topi. Građani su zaprepašteni jer led, u koji je vjerojatno ubačena kemikalija koja omogućava ovakvo dugotrajno agregatno stanje, zasigurno oštećuje kulturno-povijesni spomenik neprocjenjive vrijednosti.

Svi se slažu da je, kako je rekao jedan od Dubrovčana, 'na djelu primitivizam svjetskih razmjera koji treba biti rigorozno kažnjen'. Sigurno je da više od jedne osobe zna tko je počinitelj, a hoće li biti otkriven, na savjesti je i odgovornosti nadležnih službi.

O kakvom se točno ledu radi, trebale bi utvrditi stručne službe, jer ako je riječ o suhom ledu, on je izuzetno opasan za neupućene. Suhim ledom smije se, naime, rukovati samo u rukavicama, i to najduže 30 sekundi.

'Možda to uopće nije led jer bi odavno postao voda – kaže naš izvor. Što je najgore, količina leda u Onofrijevoj fontani je u subotu, kada je Grad prepun gostiju, bila tolika da je izvirivao iznad ruba kamene ograde fontane'.

'Mi ne upravljamo fontanama, ali to je vandalski čin', komentirao je Niko Kapetanić iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

'A i kad se topi, puca i sigurno će nauditi spomeniku. To su učinili primitivci, tko će njima stati ukraj', istaknuo je Kapetanić, dodajući kako je projekt obnove fontane u vrijednosti od dva milijuna kuna gotov, samo se čeka odobrenje Grada., piše Slobodna Dalmacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close