U Brodosplitu položena kobilica prvog od pet ugovorenih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2015. u 13:28
Miranda Cikotic/PIXSELL

Riječ o projektu vrijednom 50 milijuna eura, a brod će se koristiti za nadzor i zaštitu interesa naše države na moru.

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, ministra obrane Ante Kotromanović, gradonačelnika Ive Baldasara, njegove zamjenica Aide Batarelo i predsjednik Uprave splitskog škvera Tomislava Debeljaka …

jučer poslijepodne u Brodosplitu  je položena kobilica prvog od pet ugovorenih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice.
Riječ o projektu vrijednom 50 milijuna eura, a brod će se koristiti za nadzor i zaštitu interesa naše države na moru.

„Vjerujem kako nećemo više nikada raditi brodove koji imaju gubitak, ali se nadam da će se brodogradnja razviti do te mjere da se izgrađuju i tankeri. U ovom trenutku brojimo oko 2.400 zaposlenih, plus dvjestotinjak kooperanata“, izjavio je Tomislav Debeljak i pri tom iskazao zadovoljstvo zbog razvoja situacije u splitskom škveru u kojem su, kako je kazao, uspjeli dokazati da kao brodogradilište mogu konkurirati velikim međunarodnim "igračima".

Predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović u izjavama za medije nakon svečanosti polaganja kobilice ophodnog broda, napomenuo je da Hrvatska kao jedina nova članica EU još uvijek ima djelatna brodogradilišta koja rade i zarađuju.

„Ovo splitsko je bilo u teškom stanju, ali situacija se popravlja. Na brodovima se zarađuje, a naročito nam je drago da su u međunarodnoj konkurenciji dobili natječaj za izgradnju ovih pet obalnih ophodnih brodova. Čuvati i nadzirati naše more ne možemo bez modernih brodova. Godinama se ništa nije gradilo, a sada izrađujemo nešto moderno i uistinu naše“, ustvrdio je premijer Milanović.

„Sretan sam što je upravo Brodosplit dobio ovaj zadatak i što ćemo za manje od godinu dana imati prvi brod. Narednih godina izbacivat ćemo još po jedan do dva broda. Ono što bi nakon toga trebalo uslijediti, projektiranje duplo većeg izvanobalnog ophodnog broda, a to je jako dobra vijest za čitavu Hrvatsku.“ zaključio je hrvatski ministar obrane,  Ante Kotromanović.

Nakon svečanosti polaganja kobilice premijer Milanović u pratnji gradonačelnika Ive Baldasara, njegove zamjenica Aide Batarelo i predsjednik Uprave splitskog škvera Tomislava Debeljaka obišao je jahtu Katina napravljenu za potrebe Brodosplita, a potom i gradilište poslovnog centra WestGate.

Komentirajte prvi

New Report

Close