U 2017. odobreno zapošljavanje 7.026 stranaca

Autor: Poslovni.hr/H , 14. prosinac 2016. u 16:36
Foto: Shutterstock

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku da kvota za zapošljavanje stranaca u 2017. iznosi 7 tisuća, od čega je nešto više od pet tisuća kvota za novo zapošljavanje, a prihvatila je i akcijski plan za strategiju razvoja javne uprave.

Temeljem Vladine odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017., ukupna kvota iznosi ukupno 7.026.

Odobrena kvota je gotovo tri put manja od 23.707 stranih radnika čije su zapošljavanje tražili poslodavci, ali i više nego dvostruko veća od ovogodišnje, koja je iznosila 3.115.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je kvota za 2016. gotovo u cijelosti iskorištena te da je želja poslodavaca bila da se ona poveća.

"Ovom im odlukom u određenoj mjeri izlazimo u susret, a istodobno očekujemo da se oni koji su u Hrvatskoj nezaposleni zainteresiraju za neka od ovih očito deficitarnih radnih mjesta“, poručio je Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić pojasnio je da se radi o 1.800 produženja već izdanih dozvola, a 5.211 su dozvole za novo zapošljavanje u deset sektora. Također, u ukupnom je broju i 15 dozvola za sezonsko zapošljavanje, mahom u poljoprivredi i šumarstvu, rekao je.

Usvojen akcijski plan za strategiju razvoja javne uprave
 
 Vlada je u srijedu prihvatila i akcijski plan provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić podsjetio je da je ta strategija u Hrvatskom saboru prihvaćena 2015. godine, a da akcijski plan za razdoblje od 2015. do 2017. "nažalost nikada nije verificiran od Europske komisije".

Novi, za razdoblje od 2017. do 2020., usklađen je sa Strategijom i uvjetima za korištenje fondova Europske unije unutar programa „Učinkoviti ljudski potencijali“. Mjere predviđene ovim akcijskim planom 'teške' su 880 milijuna kuna, od čega će Europska komisija sufinancirati 85 posto, kazao je ministar uprave.

"Usvajanje ovog akcijskog plana pokazuje snažnu opredijeljenost Vlade za provedbu reforme javne uprave koja nam je stvarno nužna", istaknuo je Kovačić.

Predsjednik Vlade naglasio je da je reforma javne uprave sa ciljem da onda postane učinkovitija, bio jedan od prioriteta izbornog programa.

"Mjere iz akcijskog plana su pažljivo analizirane i pripremane i očekujem da se neke provedu i prije naznačenih rokova“, rekao je Plenković, dodavši da je taj akcijski plan važan i zato jer o ovoj strategiji "vode računa i međunarodne institucije koje prate rad Vlade“.

Unutarnje ustrojstvo ureda za šport

Po prvi put na sjednici Vlade kao državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport sudjelovala je i Janica Kostelić, koja je podsjetila da je ovo prvi put od samostalnosti Republike Hrvatske da je oformljeno samostalno tijelo državne uprave koje će se baviti samo sportom.

Vlada je, naime, donijela uredbu o unutarnjem ustrojstvu tog središnjeg ureda, koji će, najavila je Kostelić, imati 44 službenika i namještenika. Povećanje broja zaposlenih u odnosu na onaj kada je sport bio sastavni dio ministarstva, Kostelić je pojasnila potrebom da se osnuje odjel za obavljanje općih i administrativnih poslova.

Premijer Plenković je kazao da Vlada traži i adekvatni prostor za taj središnji ured.

Komentirajte prvi

New Report

Close