U 2014. raspisana 124 javna poziva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2015. u 11:25
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Najviše javnih poziva lani je bilo raspisano na području Osječko-baranjske županije, njih 19 za 4.693,59 ha.

Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je u 2014. godini ukupno 124 javna poziva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i to za površinu od 17.096,75 hektara (ha), a kako su u četvrtak priopćili iz te agencije, javni pozivi raspisivat će se i dalje.

Najviše javnih poziva lani je bilo raspisano na području Osječko-baranjske županije, njih 19 za 4.693,59 ha.

Trenutno je u obradi gotovo 400 zahtjeva za zakup u ukupnoj površini od 30 tisuća hektara, ističu iz te agencije.

Poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu daje se u zakup za poljoprivrednu proizvodnju na 50 godina, a na javni se poziv mogu javiti fizičke ili pravne osobe koje su do isteka roka za podnošenje ponuda podmirile sve dospjele obveze s osnove korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu i protiv kojih se ne vode postupci radi predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Sudionik javnog poziva ostvaruje pravo prvenstva za zakup za poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu temeljem najvišeg zbroja bodova od mogućih 100 bodova, i to do 60 bodova za gospodarski program, 20 bodova ako je dosadašnji posjednik u mirnom posjedu temeljem valjano provedenog natječaja te do 20 bodova za visinu ponuđene zakupnine, proporcionalno u rasponu od početne do dvostruke početne zakupnine. Ako je više osoba izjednačeno po broju bodova i ponuđenoj zakupnini, najpovoljniji ponuditelj utvrdit će se javnim nadmetanjem.

Iz Agencije najavljuju kako će i dalje raspisivati javne pozive za poljoprivredno zemljište kojim je moguće raspolagati, dok javni pozivi neće biti raspisani za katastarske čestice za koje postoji određeno ograničenje (npr. nalaze se u javnom vodnom dobru, u građevinskom području, u šumsko gospodarskoj osnovi ili su unutar zaštićenog područja).

Komentirajte prvi

New Report

Close