Trendovi ulaganja građana u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2014. u 11:31
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Procijenjena financijska imovina građana Republike Hrvatske krajem srpnja dosegla je iznos od 330,4 milijardi kuna.

Procijenjena financijska imovina građana Republike Hrvatske krajem srpnja dosegla je iznos od 330,4 milijardi kuna, što je 2,1% više od procijenjenog iznosa bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu. U 2007., posljednjoj pretkriznoj godini, predstavljala je tek 85,7% BDP-a, da bi se u sljedećih šest kriznih godina nominalno povećala za 47,1 milijardu kuna ili za 17,3%.

 

U prvih sedam mjeseci ove godine ukupna financijska imovina građana dodatno je povećana za 10,6 milijardi kuna, čemu su najviše pridonijeli porasti imovine u mirovinskim fondovima (4,25 milijardi), u bankovnim depozitima (2,4 milijarde) te u gotovini (2 milijarde). U ovoj je godini znatno su povećane i procijenjene pričuve životnih osiguranja (za 1 milijardu), te vrijednost ulaganja u dionice i obveznice (0,7 odnosno 0,15 milijardi kuna). Vrijednost ulaganja građana u investicijske fondove također je povećana zahvaljujući početku oporavka tržišta kapitala za oko 84 milijuna kuna.

 

U strukturi financijske imovine i dalje izrazito dominiraju bankovni depoziti i gotovina (s udjelima od 55,3% odnosno 11,2%), dok svi ostali oblici ulaganja sudjeluju s tek jednom trećinom. Među njima se i po u udjelu (19,7%) i po dinamici rasta (+7,0%) ističe imovina građana u mirovinskim fondovima (obveznim i dobrovoljnim), unatoč ovogodišnjem izdvajanju prikupljene imovine zaposlenika s beneficiranim radnim stažem i prestanku daljnjih uplata doprinosa po toj osnovi. Sve značajniji udio u financijskoj imovini građana zauzimaju matematičke pričuve životnih osiguranja (4,5%), dok su ulaganja u izlistane dionice na tržištu kapitala (4,7%) i investicijske fondove (2,2%) bilježila i mnogo bolje rezultate u vremenu prije gospodarske krize, kako u pogledu udjela, tako i tržišne vrijednosti ulaganja. Euforija koja je obilježavala ulaganja u vrijednosnice kotirajuće na tržištu kapitala do 2007. zamijenjena je dugotrajnim nepovjerenjem u njihovu isplativost nakon ispuhavanja cjenovnog balona po izbijanju svjetske financijske krize. U ovoj se godini, međutim, osjećaju blagi znaci oživljavanja na tržištu kapitala, vidljivi i u rastu burzovnih indeksa i u količini i vrijednosti obavljenih transakcija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close