“Treba ograničiti moć najveća četiri revizora radi veće konkurentnosti”

Autor: Ana Blašković , 16. listopad 2019. u 22:00
David Chitty, globalni direktor za računovodstvo i reviziju mreže Crowe Global/Matija Habljak/PIXSELL

Poboljšanje kvalitete, kroz veća ulaganja u aplikacije, povećat će povjerenje javnosti u rad revizora. Revizija je postala puno više kontinuiran proces.

David Chitty globalni je direktor za računovodstvo i reviziju mreže Crowe Global, jedne od 10 najvećih revizorskih kompanija u svijetu.

Osim što vodi međunarodne inicijative za razvoj poslovanja, programe obuka i treninge, predavač je i član niza stručnih međunarodnih odbora i asocijacija gdje sudjeluje u pitanjima razvoja revizorske struke.  Prošlog tjedna boravio je u Zagrebu na konferenciji Crowea kojom prilikom je za Poslovni dnevnik govorio o izazovima revizorske struke, utjecaju izmjena računovodstvenih standarda na korisnike revizije te inicijative da se velikoj četvorki, KPMG-u, Deloitteu, PwC-u, Ernst&Youngu, ograniči ili čak smanji tržišni udio.

"Najnovije inicijative da se ograniči ili smanji tržišni udio Big 4 pojavio se u Ujedinjenom Kraljevstvu kao preporuka neovisnih izvješća koja su naručena zbog bojazni o ulozi revizora u nekoliko velikih korporativnih neuspjeha. Na dinamičnijem tržištu pojačala se kvaliteta, a revizorske tvrtke postale inovativnije i više ulagale u tehnološke aplikacije koje poboljšavaju učinke revizije", ističe Chitty.

Bili ste glavni predavač na konferenciji Crowea u Zagrebu. Koje su aktualne teme u revizorskoj struci?
Teme koje dominiraju u revizorskom biznisu uključuju zadržavanje povjerenja 'stakeholdera' i prilagodbu promjenama u regulaciji, standardima i tehnologiji. Ukupno gledano, to je u fokus stavilo predanost kvaliteti i postizanju kontinuiranog napretka u kvaliteti.

Kako se promjene u računovodstvenim standardima odražavaju na obveznike revizije? Koji su izazovi, kreiraju li nove troškove?
U 2018. i 2019. implementirani su novi međunarodni računovodstveni standardi (MSFI) za knjiženje prihoda, leasinga i financijskih instrumenata. Kao rezultat, donijeli su bolje izvještavanje što je dobro za korporativnu transparentnost. No, za postizanje promjena kompanije su trebale dovoljno vremena i resursa te primijeniti izmjene u svojim poslovnim sustavima. Naime, svaka implementacija novih standarda je stvar projekt menadžmenta i komunikacija.

Što biste izdvojili kao najveće izazove u revizorskoj struci u narednih tri do pet godina?
Revizorska struka ubrzano se mijenja stvarajući izazove revizorima za upravljanje u promjenama načina na koji rade. Podatkovne aplikacije revizorima omogućuju veći uvid u knjiženja, da u njih ulaze dublje i šire. Revizija je postala puno manje statičan, a puno više kontinuiran proces koji se odmiče od tradicionalnog fokusa na kraj godine. Još jedan izazov je da opseg revizije mijenja, revizori izvještavaju o neograničenosti poslovanja, budućoj financijskoj održivosti kompanije i širem opsegu poslovnih informacija poput izvješća o održivosti.

Kako komentirate inicijative da se ograniči ili smanji tržišni udio četiri najveće revizorske kuće Big 4 (KPMG, Deloitte, PwC, Ernst&Young)?
Najnovije inicijative da se ograniči ili smanji tržišni udio Big 4 pojavio se u UK-u kao preporuka neovisnih izvješća koja su naručena zbog bojazni o ulozi revizora u nekoliko velikih korporativnih neuspjeha. Izvješća su predložila da se naprave regulatorne promjene koje bi pojačale konkurenciju prilikom imenovanja revizora najvećim britanskim kompanijama izlistanim na burzama. Četiri najveća revizora drže značajan tržišni udio kod tih imenovanja, a utvrđeno je da manjak konkurencije potkopava kvalitetu revizije. Razlog tom zaključku je da se tržište bez konkurencije uljulja u samozadovoljstvo pa izostaju inovacije i novi načini rada. Predloženi lijek za problem konkurencije je revizorskim tvrtkama u ešalonu ispod Big 4, poznatijem kao tvrtkama izazivačima, omogućiti da se uključe u revizije najvećih kompanija. Jedan način da se to postigne je kroz "zajedničke" revizije u kojima jedna od najvećih s izazivačem zajedno radi reviziju i tako smanjuju učešće velike tvrtke. Pritom iza preporuke stoji nada da bi se na takvom dinamičnijem tržištu pojačala kvaliteta, a revizorske tvrtke postale inovativnije i više ulagale u tehnološke aplikacije koje poboljšavaju učinke revizije. Poboljšanje kvalitete povećat će povjerenje javnosti u rad revizora.

Komentirajte prvi

New Report

Close