Tomislav Karamarko susreo se s predstavnicima Udruge Franak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. srpanj 2015. u 12:29
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predstavnik Udruge Franak Ivan Kontrec rekao je da će ih HDZ podržati u formiranju saborskog istražnog povjerenstva kako bi se utvrdila stvarna zaduženost banaka i na temelju toga pronašlo trajnije i pravednije rješenje.

Najjača oporbena stranka HDZ najavila je u srijedu nakon razgovora s predstavnicima Udruge Franak da će podržati formiranje saborskog istražnog povjerenstva radi utvrđivanja okolnosti vezanih uz kredite s klauzulom u francima, kao i usvajanje dopuna zakona o zaštiti potrošača koje bi trebale pomoći prezaduženim građanima u odnosu s bankama.

Nakon sastanka na kojem je iza zatvorenih vrata predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sa suradnicima primio predstavnike Udruge Franak, predstavnik te stranke Goran Marić izjavio je da je HDZ saslušao sve probleme koja im je iznijela ta udruga i da ima veliko razumijevanje za njihovo stanje.

"Dali smo potporu za formiranje istražnog saborskog povjerenstva radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica nastalih u vezi s kreditima vezanih za švicarski franak. Podržati ćemo donošenje Zakona o zaštiti potrošača", rekao je Marić.

Dodao je da svakako razmišljaju o tome da se u buduće zabrani vezivanje kredita uz valutnu klauzulu za švicarski franak ako banke u izvorima sredstava nemaju švicarski franak ili za bilo koju drugu valutu za koje banke u izvorima nemaju sredstava.

Predstavnik Udruge Franak Ivan Kontrec rekao je da će ih HDZ podržati u formiranju saborskog istražnog povjerenstva kako bi se utvrdila stvarna zaduženost banaka i na temelju toga pronašlo trajnije i pravednije rješenje.

Prijedlogom saborskog zastupnika Josipa Kregara da se zakonom o zaštiti potrošača pomogne prezaduženim građanima automatizmom bi se vraćali preplaćeni krediti, kazao je Kontrec. Treća stvar, dodao je, bila je da će se ići na ukidanje kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Upitan je li došlo do pomaka u odnosima s ministrom financija Borisom Lalovcem s obzirom da su bili nezadovoljni s njegovom komunikacijom, Kontrec je rekao da u posljednje vrijeme nisu pozvani na sastanke kako bi se našlo konkretno rješenje.

"Nadamo se da će se to dogoditi u skoro vrijeme", poručio je Kontrec.

Dodao je da nisu vidjeli najnoviji prijedlog ministra za rješenje problema dužnika s kreditima u švicarskim francima, a po kojem bi se, prema pisanju medija, glavnica mogla smanjiti i do 40 posto temeljem nove procjene vrijednosti nekretnina.

"Smatramo da je to neargumentirana rasprava, da je to neozbiljno i mi želimo konkretne podatke i konkretne mjere s konkretnim čimbenicima. Mi ćemo se odazvati svakom razgovoru gdje nas (ministar) pozove gdje bi se našlo konkretno rješenje tog problema", rekao je.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Koliko valuta raspoznaje šef HDZ-a ?

Koliko će vam HDZ platiti da mu se priključite?

Ma dajte molim vas jeszte li vi u franku normalni? Formirati ćeto to povjerenstvo i onda će vas HDZ preveslati kao što su prebveslali Pupovca preko ustavnog suda na kraju mandata. Pa oni su služinčad banaka kao i cijela EU politička elita , vidi se jasno po Grčkoj. Svima je stalo samo za spašavanje banaka , nikoga n9ije briga za narod koji čak i nakon pristanka na štednju , ne mogu dobiti svoj novac. Mislio sam da su naivni samo nepismeni hrvati ali izgleda da je takvih 90% u RH.

New Report

Close