TKU za javne službe – ostaje još dogovor oko prijevoza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2012. u 18:02
pxl

Vlada i većina sindikata javnih službi usuglasili su se oko gotovo cijelog teksta novog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, ostalo je još da se u utorak dogovore oko naknade za prijevoz, rečeno je nakon današnjeg kruga pregovora u Banskim dvorima.

Vlada i većina sindikata javnih službi usuglasili su se oko gotovo cijelog teksta novog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, ostalo je još da se u utorak dogovore oko naknade za prijevoz, rečeno je nakon današnjeg kruga pregovora u Banskim dvorima.

Sedam sindikata spremno je potpisati TKU kojim će se privremeno odreći božićnice i regresa, pristati na smanjenje jubilarnih nagrada i dnevnica te drukčije regulirati naknadu za prijevoz, dok četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata, koji su jučer organizirali štrajk, i dalje odbija novi TKU.

Na današnjem sastanku većina sindikata se dogovorila s Vladinim pregovaračima da im do utorka pošalje amandmane u vezi prijevoza, jer sindikati inzistiraju da se prije potpisivanja TKU-a mora riješiti problem dijela njihovih članova koji bi se našli u financijskim teškoćama zbog toga što moraju unaprijed plaćati troškove prijevoza.

Ako se oko toga pitanja nađe zadovoljavajuće rješenje, ti su sindikati spremni na sklapanje novog TKU-a, bez obzira što u njemu pristaju na manja prava od dosadašnjih. Svjesni smo stanja u državi i zainteresirani za očuvanje TKU-a, bez kojega gube svi zaposleni u javnim službama, rekao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Babić je pozvao i sindikate Matice da pristupe TKU-u, a Vladi je predložio da zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu vrati dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, koji je ukinut nakon što je otkriveno da uredba koja je regulirala taj dodatak ne važi već godinama.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je kako je to pitanje Vlada htjela riješiti još ljetos, prilikom pregovora o izmjenama TKU-a, no to je propalo jer su četiri sindikata odbila izmjene TKU-a. Osim toga, Vlada zbog štednje u proračunu nije mogla uz uredbu o dodacima isplaćivati i ranije dogovoreno povećanje plaća u školstvu za 2,3 posto, dodao je Mrsić.

Žao nam je što su u ove pregovore neki sindikati ušli s "figom u džepu" i nastoje ih odugovlačiti kako bi u prosincu ipak ishodili isplatu božićnica. Vlada na to neće pristati već će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da ostvari predviđene proračunske uštede, poručio je Mrsić.

Babić je pak u ime sindikata "koji pregovaraju u dobroj vjeri" zatražio od Vlade jamstva da neće biti izigrani i da neće eventualno lošije proći od sindikata koji opstruiraju pregovore nadajući se da će tako za svoje članove izvući dodatne pogodnosti.

Po novom Zakonu o reprezentativnosti, novi TKU za javne službe vrijedit će i bez potpisa nezadovoljnih sindikata, a mogo bi biti potpisan na idućem sastanku pregovaračkih odbora koji je zakazan za utorak, 4. prosinca.

Komentirajte prvi

New Report

Close