Tko će najviše plaćati u novom porezu na nekretnine?

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Oporezivanje nekretnina dio je strateške orijentacije prebacivanja poreznog tereta sa rada na imovinu.

Dugo najavljivani porez na nekretnine uvest će se 2018. godine, najprije u blažoj varijanti, a 'puno' oporezivanje građevinskih objekata i zemljišta na temelju procijenjene vrijednosti nastupa 2020. godine. Prva promjena najviše će pogoditi vlasnike građevinskih zemljišta. Tko će najviše nastradati od 'punog' poreza još nije poznato, ali sudeći po planu rasta prihoda, porezne škare neće biti blage.

Nacionalni plan reformi usvojen u četvrtak na Vladi predviđa uvođenje poreza na nekretnine, ali ne 2017., kako je ranije najavljivano, nego tek 2018. Oporezivanje nekretnina dio je strateške orijentacije prebacivanja poreznog tereta sa rada na imovinu. U Vladinom dokumenti navodi se da će kod prijedloga novih zakonskih rješenja u poreznoj sferi primarni cilj biti pronalaženje prostora za sniženje poreznih stopa, ali uz zadržavanje i povećanje prihoda kroz širenje porezne osnovice, uvođenje imovinskih ili ekoloških poreza te ukidanje oslobođenja, olakšica i izuzeća od oporezivanja.

Pritom bi najveće povećanje prihoda trebalo doći od poreza na nekretnine, koji će se uvesti u dvije faze. Do 1. siječnja 2018. trebao bi zaživjeti'jednostavan' porez na nekretnine koji će zamijeniti komunalnu naknadu. 

Umjesto dosadašnje formule za razrezivanje komunalne naknade koja se temeljila na vrsti, lokaciji i kvadraturi nekretnine, ubuduće će se pri izračunu porezne osnovice uzimati u obzir još dvije varijable - starost i stanje nekretnine. Na taj način trebale bi se ispraviti postojeće nepravednosti u obračunu komunalne naknade jer će se plaćanje poreza približiti plaćanju prema vrijednosti. To znači da će, primjerice, u slučaja dva stana iste kvadrature veći porez plaćati vlasnik novijeg stana. 

Jednostavni porez plaćat će svi oni koje već plaćaju komunalnu naknade što znači da će se oporezivati stambeni prostori, poslovni prostori i garaže te građevno zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, ali i neizgrađeno građevno zemljište, piše tportal.

Komentari (20)
 • prognostik
  prognostik 20:37 7.12.2016.

  Vani isto postoji takav porez pa je nužan i u nas. Tako misle naši.
  Samo mi imamo EU cijene, jače poreze nego EU a plaće u odnosu na
  njihove nikakve.
  Ono što se izgubilo je svijest i to se bojim nikad više neće vratiti.
  Razum političara i onih koji vode uistinu gubi smisao jer ne vide
  probleme malog čovjeka. Kao i onaj što prima 15.000kn ne brine
  o problemima radnika sa 3.000 kn, a trebao bi.

 • delboy
  delboy 11:08 14.5.2016.

  Pero7


  @delboy,

  moram se složiti s tobom.
  Kako sam jako vrijedan (a i dobio nasljedstvo) uspio sam skupiti 6 nekretnina.
  I jednu nekretninu 1.000m2 zemlje i kuću 90 m2 prodajem za 15.000 , a dao bi i za 10.000Eura.
  I ništa , nema interesa.
  Kome prodati kada ima takvih na stotine jer su cjele obitelji otišle van.
  I sada će meni neka straho vlada procjeniti nekretninu 100.000Eura i odrediti porez 2.000Eura ?
  I neće biti druge nego da zapalim kuću i smanjim si troškove.

  A bakica od 80 godina završit će kao blokirana i nakon par godina država će joj oteti cjelu nekretninu kao što je država radila kada su na vlasti bili SKH , SDP i HNS.

  možeš ti zapaliti, ali ćeš opet platiti jer si vlasnik zemljišta pod kućom.
  i nemoj biti naivan i indoktriniran . sve stranke u HR su strogo kontrolirane , od sinčićeve do hdz-a i hsp-a. svi oni pušu u isti rog i svi imaju istog gospodara kojeg moraju slušati. a on je naredio uvođenje tog poreza.

 • bigfoot
  bigfoot 10:16 14.5.2016.

  Samo bih dodao da je svojevremeno bilo aktualno među narodom tzv. izuzeće neplaćanja poreza na prvu nekretninu,kao red je “bogati” plate za ove koji nemaju.
  U vladinom nedavno objavljenom prijedlogu nema ni spomena o tome,jedino povećanje od 50% komunalne naknade svima do uvođenja poreza a kasnije će taj isti porez progresivno rasti,opet svima.
  Što se spremnosti vlade na reforme tiče dovoljno govori najava prodaja imovine i štednja tipa 5 milijuna kn na agencijama.
  Dakle,uštedjelo se nije nigdje,i dalje će ići sve po starom zato ne vidim čemu podržavati bilo koji novi porez ili namet.
  Jedino dobro kod ove vlasti je to što ne funkcioniraju,ne mogu ni kvorum oformiti u saboru(doduše petak je ,razumljivo),tako da čim se manje petljaju manje će štete napraviti.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!