Tek je 9,4% žena predsjednica upravnih tijela, a 14,3% na čelu nadzornog odbora

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 08. svibanj 2014. u 18:59
Mirando Mrsić, Višnja Ljubičić, Davor Majetić, Gordana Deranja i Ruža Tomić Fontana/Robert Anić/PIXSELL

Istraživanju se odazvala samo trećina tvrtki, njih 168, a u njima je na upravljačkim pozicijama 24,25 posto žena.

Na upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj je danas 24,25% žena, što je u odnosu na 2011. pozitivna promjena i rast od 24,17%.

No sve to daleko je još od zamišljenih kvota od 50%, koje će se takvim tempom dostići tek 2032., s obzirom da je i dalje velika nejednakost među spolovima i žene u biznisu napreduju samo do tzv. staklenog stropa, čulo se na jučerašnjem predstavljanju najnovijeg istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca u upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u RH.

Odazvala se trećina tvrtki
U istraživanju koje je u partnerstvu s HUP-om proveo ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, kojemu se odazvalo 33,6% ili 168 tvrtki, pokazalo se kako je tek 9,43% žena uspjelo doseći poziciju predsjednica upravnih tijela, a 14,3% njih na čelo nadzornog odbora. "Na jednu članicu upravnih tijela i NO-a trgovačkih društava dolaze tri muška člana, dok je vjerojatnost da će žena i nakon 55 godine života biti u upravnim tijelima više nego 100% manja od vjerojatnosti da će u njima biti muškarac iste dobi" kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Trend većeg broja visokoobrazovanih žena na tržištu rada u zadnjem je desetljeću zasigurno doprinio rastu udjela žena na upravljačkim pozicijama.

 

35posto

žena na upravljačkim funkcijama do 2019. godine cilj je Erstea

No iako je na rukovodećim pozicijama puno s potencijalom za upravljačke pozicije, svejedno su "značajno podzastupljene". U kontekstu sličnih istraživanja u EU, u upravama dioničkih društava, što su bolje plaćena mjesta i samim time zanimljivija muškarcima, u nas je 17,32%, a na razini EU-a 16% žena. U nadzornim odborima d.d.-a ima ih 21,69%, dok su u društvima s ograničenom odgovornošću žene su u upravama zastupljene s 31,87, a u nadzornim odborima s 24,6%. To, smatra Ljubičić, govori kako se žene sve češće upuštaju u poduzetničke vode i osnivaju tvrtke kojima su vlasnice i direktorice. 

Raznolikost je dobra
"Uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama jamac je kompanijama da na najbolji način koriste ljudski potencijal koji im društvo nudi" rekao je jučer čelnik HUP-a Davor Majetić. To je potvrdila i Ilijana Jeleč Šuster, predsjednica uprave Erste nekretnina, napominjući kako je svaka raznolikost dobra jer dovodi do boljih poslovnih odluka. To su u Ersteu spoznali i poslodavci, kojima je cilj do 2019. udjel žena na upravljačkim funkcijama dići 35% .S više žena na upravljačkim funkcijama, čak i na pozicijama koje su donedavno bile dominantno muške, hvale se i u Tehnomontu, Siemensu, Vipnetu te Coca-Coli, gdje je su od sedam članova vodstva četiri žene. Istina pak, za te su se pozicije žene morale dvostruko dokazivati, kazala je Ruža Tomić Fontana, direktorica za komercijalne poslove Coca-Cole.

Ministar Mrsić:

Društvo se mora mijenjati

"Rezultati su bolji nego što sam očekivao s obzirom na teško stanje na tržištu rada i u zapošljavanju žena", komentirao je na jučerašnjem okruglom stolu HUP-a ministar rada Mirando Mrsić. Ističe kako se društvo mora mijenjati. "Nema više podjele na muške i ženske poslove, postoji samo tržište rada i nečija sposobnost da se obavlja određeni posao", zaključuje Mrsić..

Komentirajte prvi

New Report

Close