Tedeschi se mota oko Podravke, želi suradnju ili nešto više?

Autor: Danijela Jozić / VLM , 09. studeni 2012. u 15:32
Atlantic je prije dvije godine htio Podravku

Atlantic ima jaku distribuciju u Srbiji pa bi preuzeo Podravkine proizvode, a Podravka bi to za Tedeschija radila u Poljskoj.

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic grupe, posjetio je prošlog tjedna koprivničku Podravku. Poslovni sastanak s Upravom Podravke i ne bi bio neka vijest, no uzme li se u obzir to da je Emil Tedeschi prije dvije godine namjeravao kupiti Podravku, što je u Koprivnici izazvalo snažan otpor, priča možda ima malo ozbiljniju dimenziju.

U Atlanticu su nam ovako pojasnili posjet: "Emil Tedeschi često se susreće s gospodarstvenicima, poduzetnicima i kolegama iz industrije. U gospodarstvu, kao i drugim područjima, osobito u malim sredinama kao što je Hrvatska, potrebno je razvijati kulturu komunikacije, razmjene iskustava i suradnje. U tom kontekstu treba sagledavati i poslovne susrete predstavnika Atlantic grupe i menadžmenta Podravke na čelu sa Zvonimirom Mršićem, koji dijele ovakve naše stavove." Prema informacijama Poslovnog dnevnika, vodeći ljudi dviju kompanija započeli su pregovore o zajedničkoj distribuciji. Navodno je ideja da jedni drugima distribuiraju proizvode ovisno o tome tko je jači na pojedinom tržištu. Primjerice, Atlantic koji ima jaku distribuciju na regionalnim tržištima poput Srbije ili Makedonije preuzeo bi i Podravkine proizvode, a Podravka bi to za Atlantic radila u Poljskoj.

O tome kako je točno ta suradnja zamišljena, nismo mogli doznati više ni od predsjednika Uprave Zvonimira Mršića, koji nam se nije javljao na telefon. Vijest o Tedeschijevu posjetu Podravki objavljena je početkom tjedna i u lokalnom Podravskom listu u kojem se ne navodi razlog sastanka, osim da je bio vrlo tajanstven, bez kamera ili priopćenja. Kako doznajemo iz Koprivnice, navodno je Tedeschi obišao i pogone Vegete. Tedeschi je krajem 2009. godine izrazio spremnost da kupi većinski paket Podravke. I ono što je posve neobično za domaće poslovne običaje, tu je svoju namjeru objelodanio. U Koprivnici je odmah na njega krenula "hajka" koju je predvodio tadašnji politički kontrolor Podravke iz redova HSS-a Josip Friščić. Neviđeno skandalozne izjave je tada uputio na račun Tedeschija, poput one da "neće Podravku kupovati netko tko prodaje žvake".

U međuvremenu je Atlantic grupa odustala od Koprivnice i podravkašima opalila pljusku kupivši najveću slovensku prehrambenu kompaniju – Drogu Kolinsku. Tedeschijeva je kompanija tako postala druga po veličini prehrambena grupacija u regiji s prihodom od blizu pet milijardi kuna. U međuvremenu se i promijenila vlast, a ne manje bitno je da je prvi čovjek Atlantica blizak prijatelj premijera Milanovića. No ako je dogovor o zajedničkoj distribuciji samo uvod u neku jaču priču ili novi pokušaj da Atlantic preuzme Podravku (ili barem Belupo), tu bi Tedeschiju najviše mogao ići na ruku Milanovićev koalicijski partner Radimir Čačić. Naime, prvi potpredsjednik Vlade najveći je zagovaratelj da se država riješi udjela u Podravci, a prije nekoliko tjedana je to pitanje aktualizirano u Vladi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

http://www.harmoniclife.com/sample.aspx?SampleID=61769

Politički kapital- što je to? Ontološko,epistemološko,gnoseološko,politološko,ekonomsko i/ili etičko pitanje? A možda je pitanje jednostavnog zbroja politike i kapitala? Ili subjektivnije, političara i kapitaliste?
Što nam to nude susret i zbroj( ili možda –oduzimanje) političara i kapitaliste? Bolji život, sretniju budućnost,kvalitetniji život, što? Stvara li zbroj političara i kapitaliste bolju i/ili lošiju kvalitetu života od razlike političara i kapitaliste u matematičkom smislu?
Da li je matematika pokrila politiku i/ili je to učinila ekonomija? A možda od svega toga nije ništa u igri do osobnog,provincijalnog i uskogrudnog ekscentrično egoističkog interesa? A možda je u igri viši, plemenitiji, nama malim smrtnicima, nerazumljiv viši povijesni interes i dugogodišnje težnje nama nedostupnog i nerazumljivog? Ostaj da se vidi, i nažalost i/ili na sreću i osjeti!

New Report

Close