Tamo je jeftinije gorivo: Na litri benzina štede dvije kune, a usput kupe duhan

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2018. u 11:44
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Prodavači na crpkama primaju kune, ali pri plaćanju gotovinom obračunavaju tečaj 1:4, stoga je isplativije plaćati karticom.

Zbog rasta cijene goriva na hrvatskim benzinskim crpkama, koja je probila psihološku granicu od deset kuna, Slavonci, posebice oni koji žive u pograničnom području, masovno hrle preko granice i spremnike svojih automobila pune u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Automobili županjskih i vinkovačkih registracijskih oznaka posljednjih su dana česti posjetitelji benzinskih crpki na ulazu u Orašje, u što smo se i sami uvjerili. Razlika je u cijeni goriva od kunu i pol do dvije kune. Primjerice, litra je najprodavanijeg supera 95 u BiH 2,16 konvertibilnih maraka ili 8,14 kuna, prema tečaju HNB-a od 3,77 kuna za konvertibilnu marku od četvrtka.

Prodavači na crpkama primaju kune, ali pri plaćanju gotovinom obračunavaju tečaj 1:4, stoga je isplativije plaćati karticom. Eurosuper 95 na hrvatskim crpkama stoji 10,24 kune i razlika je od dvije kune za vozače, kaže Ivana iz Županje koju smo zatekli na benzinskoj crpki Rox, itekako dovoljan razlog da gorivo toči u Orašju.

– Na spremniku od 40 litara uštedim 80 kuna. Usput si odmah kupim i pola kilograma duhana za 11 KM, a ostane mi još za ćevape i kavicu. To su prednosti života u pograničnom području. Orašje nam je pod nosom i nije nikakav problem skoknuti prijeko, osim kada su gužve na graničnom prijelazu. Ali, već smo se ispraksirali pa u Bosnu nikada ne idemo četvrtkom prijepodne, kada je pijaca u Orašju, i vikendom, jer tada na prelazak čekaju kolone automobila – kaže ona.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Dvi kune po litri benzine i jos se napuse. Pa ovo je ludilo.Zivi se klizavo na tankom ledu,dimi se probrano svi su na svemu.


vode ima i u hr. ne treba ići u bosnu po to.

mislim da griješite, kada se za praznike sjate s makinama njemačkih tablica, mislite li da gorivo vuku u kanisterima iz Njemačke, ili su natočili
u Hrvatskoj, isto je to sve, samo ovdje naši prodaju više …… pod bubrege

vode ima i u hr. ne treba ići u bosnu po to.

New Report

Close