Svjetska banka: Hrvatsku očekuje znatno viša stopa rasta

Autor: Poslovni.hr/H , 08. lipanj 2016. u 15:06
foto: Thinkstock

Iduće bi godine rast trebao ubrzati na 2,0 posto, nasuprot u siječnju procijenjenih 1,7 posto. Za 2018. banka predviđa rast hrvatskog gospodarstva za 2,4 posto, što je za 0,4 postotnog boda više no što su očekivali u siječanjskim procjenama.

Svjetska banka ponovo je snizila procjene za svjetsko gospodarstvo dok za Hrvatsku očekuje znatno više stope rasta, u skladu s procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokazuje najnovije izvješće.

Hrvatsko bi gospodarstvo tako ove godine po ažuriranim procjenama SB-a trebalo porasti 1,9 posto, što je za pola postotnog boda više no što su u banci predviđali u siječanjskom izvješću.

Znatno je – za 0,6 postotnog boda – podignuta i procjena za 2015. godinu, kada je prema novim izračunima SB-a hrvatsko gospodarstvo poraslo 1,6 posto.

Iduće bi godine rast trebao ubrzati na 2,0 posto, nasuprot u siječnju procijenjenih 1,7 posto. Za 2018. banka predviđa rast hrvatskog gospodarstva za 2,4 posto, što je za 0,4 postotnog boda više no što su očekivali u siječanjskim procjenama.

Time je SB uskladio svoje procjene za Hrvatsku s onima MMF-a, koji je za ovu godinu također prognozirao 1,9-postotni rast, te blago ubrzanje u 2017., na 2,1 posto.

Banka je blago podigla i procjenu ovogodišnjeg rasta gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju u podregiji srednje Europe, koja uz Hrvatsku uključuje Bugarsku, Mađarsku, Poljsku i Rumunjsku, na 3,4 posto, s 3,3 posto procijenjenih u siječnju.

Procjena za iduću godinu snižena je pak za 0,2 postotnog boda, na 3,3 posto. U 2018. gospodarstvo podregije trebalo bi porasti 3,2 posto, što za 0,4 postotnog boda manje no što su u SB-u dosada očekivali.

Ovogodišnja procjena za gospodarstva u nastajanju i ona u razvoju u cijeloj regiji Europe i središnje Azije također je snižena za 0,4 postotnog boda, na 1,2 posto. U 2017. tempo aktivnosti trebao bi biti više nego udvostručen, na 2,5 posto, što je ipak za 0,1 postotni bod manje no što su u SB-u procijenili u siječnju. Procjena za 2018. potvrđena je na 2,8 posto.

Među utezima u regiji izdvaja se Rusija, čije bi se gospodarstvo ove godine trebalo smanjiti 1,2 posto, za pola postotnog boda više no što su u SB-u očekivali u siječnju. U idućoj godini očekuje se oporavak i rast aktivnosti za 1,4 posto, te za 1,8 posto u 2018.

Među vodećim gospodarstvima u nastajanju Kina bi ove godine trebala zabilježiti stopu rasta od 6,7 posto. U 2017. rast bi trebao usporiti na 6,5 posto, te na 6,3 posto u 2018. Time je SB više-manje potvrdio siječanjske procjene.

Snižene procjene za svjetsko gospodarstvo

Zbog slabašnog rasta razvijenih gospodarstava, tvrdokorno niskih cijena robe, slabe globalne trgovine i prigušenih kapitalnih tokova Svjetska je banka u najnovijem izvješću, objavljenom u utorak, ponovo snizila i procjene za svjetsko gospodarstvo u cjelini i sada u ovoj godini očekuje rast po stopi od 2,4 posto. U siječnju su prognozirali rast aktivnosti za 2,9 posto.

U skupini razvijenih gospodarstava gospodarske aktivnosti trebale bi ove godine u prosjeku rasti 1,7 posto, te po 1,9 posto u 2017. i 2018. godini. U siječnju su u SB-u za sve tri godine prognozirali stopu rasta od 2,1 posto.

Najviše je snižena procjena ovogodišnjeg rasta američkog gospodarstva, s 2,7 na 1,9 posto. U 2017. rast bi trebao blago ubrzati, na 2,2 posto, i zadržati se na toj razini i u 2018., što je manje-više u skladu sa siječanjskim prognozama.

Blago su – za po 0,1 postotni bod – snižene i procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućoj godini, na 1,6 posto. U 2018. rast bi trebao ostati manje-više na istoj razini, procjenjuju u SB-u.

"Slabašan rast naglašava zašto je od presudne važnosti da zemlje nastave s mjerama poticanja gospodarskog rasta i poboljšanja života onih koji žive u ekstremnom siromaštvu", upozorio je predsjednik grupe Svjetske banke Jim Yong Kim.

"Ekonomski je rast i dalje najvažniji pokretač smanjenja siromaštva i zato nas jako brine što zbog prigušenih cijena robe naglo usporava rast u zemljama u razvoju-izvoznicima robe", dodao je čelnik SB-a.

Pojačano kreditiranje mogući izvor rizika za gospodarstva u nastajanju

Zahvaljujući niskim kamatnim stopama i – u posljednje vrijeme – pojačanim potrebama za financiranjem kreditni plasmani prema privatnom sektoru značajno su porasli, što bi moglo predstavljati rizik za nekoliko gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju, upozoravaju u Svjetskoj banci.

"Dok razvijena gospodarstva teško hvataju zamah, većina onih u južnoj i istočnoj Aziji bilježi solidan rast a isto vrijedi i za uvoznike robe u skupini gospodarstava u nastajanju širom svijeta", istaknuo je glavni ekonomist i viši potpredsjednik SB-a Kaushik Basu.

"Na oprez ipak poziva nagli rast duga privatnog sektora u nekoliko gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju", upozorava Basu, podsjećajući da "nije neuobičajeno" da nakon naglog uzleta kreditiranja nenaplativi krediti mjereni udjelom u ukupnim kreditnim plasmanima budu učetverostručeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close