Svjetlo reklame ili javne rasvjete bliješti vam u prozor? Moći ćete ih tužiti

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2018. u 09:28
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

I dok su ponajprije u astronomskoj zajednici zadovoljni novim zakonom, oprečna razmišljanja stižu iz stučnih krugova i svjetlosne industrije.

Novi zakon, onaj o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, je u pripremi, a po stupanju na snagu trebao bi štiti sve od svjetlosnog onečišćenja. Njemu su izloženi ljudi, biljni i životinjski svijet u zraku i vodi, druga prirodna dobra, noćno nebo i zvjezdarnice.

Tako će se, primjerice, osvjetljavanje fasada morati ograničiti na gabarite fasade dok će se ljudi kojima svjetla s reklama, ulične i dekorativne rasvjete "tuku" u prozore, moći žaliti na ometanje posjeda, piše Slobodna Dalmacija

Uz taj zakon vezane su brojne restrikcije pa je tako zabranjeno koristiti svjetlosne snopove usmjerene prema nebu ili prema prirodnom vodnom tijelu. Potom vanjskom rasvjetom rasvjetljavati prozore i vrata zaštićenog ili stambenog prostora; u građevinama s transparentnom fasadom svjetiljke interijera usmjeravati prema vidljivom dijelu neba; ugrađivati svjetiljke i ostale izvore svjetlosti koji prelaze najviše dopuštene razine; ugrađivati ekološki neprihvatljive svjetiljke; postavljati svjetiljke na način da svijetle u horizont i iznad njega.

Isto tako zabranjeno je u zaštićenim područjima, radi očuvanja ekosustava i bioraznolikosti, postavljati svjetiljke korelirane temperature boje svjetlosti iznad 2200K te osvijetljene oglasne ploče.

I dok su ponajprije u astronomskoj zajednici zadovoljni novim zakonom, oprečna razmišljanja stižu iz stučnih krugova i svjetlosne industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close