Sveučilište u Zagrebu u tri godine povećalo prihode od školarina za 100 milijuna kuna

Autor: Ksenija Puškarić , 07. svibanj 2009. u 22:00

Najbogatije hrvatsko sveučilište, ono u Zagrebu, uprihodilo je 694,5 milijuna kuna u 2007.

U trenutku dok studenti ne odustaju blokade sveučilišta, podaci o prihodima Sveučilišta u Zagrebu tretiraju se kao tajna. Na naše upite o financijskim pokazateljima u posljednjoj okončanoj akademskoj godini uskraćeni su nam službeni odgovori Sveučilišta i resornog ministarstva. Djelomične je podatke ustupio tek Institut za javne financije, a potvrdio izvor s sveučilišta. Prema njima, svih šest hrvatskih sveučilišta je u prošloj akademskoj godini ostvarilo čak 3,3 milijarde kuna ukupnih prihoda. Od tog iznosa 2,3 milijarde kuna dolazi iz proračuna, a ostatak iz vlastitih prihoda.

Vješto ubiranje novca
Vlastita sredstva fakulteti ostvaruju od školarina, te od znanstveno-obrazovne, nakladne i stručne djelatnosti u što spadaju i različiti razvojni projekti za državu. Osim toga prihodima se smatraju i pokloni te “ostali prihodi” poput primjerice iznajmljivanje prostora. Najveće vlastite prihode ostvaruje Sveučilište u Zagrebu. Usporedbe radi, taj se iznos u tri godine povećao sa 450 milijuna u 2004. na 694,5 milijuna kuna u 2007. godini. Najveći dio tih prihoda otpada na upravo na školarine. U 2007. godini je zagrebačko sveučilište na svim studijskim razinama ostvarilo čak 287,1 milijun kuna prihoda od školarina, što je povećanje od oko 100 milijuna kuna u usporedbi s podacima iz 2004. kada je na račun školarina od studenata naplaćeno oko 190 milijuna kuna. No prihodi od školarina i prihodi od komercijalne djelatnosti fakulteta gotovo da su jednaki.

Najbogatiji fakulteti
Najveće hrvatsko sveučilište ostvarilo je u 2007. godini čak 283,2 milijuna kuna od tržišnih aktivnosti, te dodatnih 100 milijuna kuna “ostalih prihoda”. Kako doznajemo iz izvora bliskih Sveučilištu, osim Ekonomskog fakulteta koji ostvaruje oko 68,3 posto ukupnih prihoda vlastitim snagama, najbogatiji fakulteti u državi su Građevinski fakultet sa 58,8 posto udjela vlastitih u ukupnim prihodima, Fakultet prometnih znanosti sa 55,6 posto te Pravni sa 51,7 posto, svi sa zagrebačkog sveučilišta. Prema riječima dekana Josipa Kregara, Pravni fakultete je u prošloj akademskoj godini ostvarilo oko 28 milijuna kuna prihoda od školarina, a to je 18 posto od ukupnih prihoda. Filozofski fakultet je pak od školarina prihodovao tek 8 milijuna kuna, kaže dekan Miljenko Jurković. “Od 2004. godine udjel vlastitih prihoda u ukupnim prihodima Filozofskog fakulteta je pao za gotovo 5 posto. U 2008. godini fakultet je ostvario 31 milijun kuna vlastitih prihoda, a više od polovice tog iznosa otpada na arheološke projekte pronađene na trasi nove autoceste”, ističe Jurković.

Tajno bogatstvo

Rekordi Ekonomije
Prvak prema visini vlastitih prihoda je Ekonomski fakultet u Zagrebu koji je prema neslužbenim podacima u 2007. godini ostvario oko 140 milijuna kuna. Država im godišnje daje 60 milijuna kuna, od vlastite djelatnosti fakultet zaradi 80-tak milijuna kuna, od čega 60 milijuna kuna čine naplaćene školarine. Još su veći prihodi sa čak 33 specijalistička poslijediplomska studija koji stoje od 6000 do 9500 eura. a pohađa ih oko 600 studenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close