Sve što trebate znati o predstečajnoj nagodbi

Autor: Sponzorirani članak , 27. siječanj 2014. u 09:38
Thinkstock

Iako je predstečajna nagodba u javnosti vrlo aktualna tema, još uvijek je i relativno rijedak način otplate nagomilanih dugovanja.

Iako je predstečajna nagodba u javnosti vrlo aktualna tema, još uvijek je i relativno rijedak način otplate nagomilanih dugovanja. Razlog je vjerojatno taj što poduzetnici nisu upoznati s njezinim procesom, a ni time što ona uopće znači.

Unatoč brojnim argumentima za i protiv predstečajne nagodbe, činjenica je da je predstečajna nagodba još uvijek jedini način da porezni obveznici na rate otplate nagomilani porezni dug, što prijašnjih godina nije bio tako masovni slučaj. Do siječnja ove godine, predstečajnu je nagodbu tako pokrenulo gotovo šest tisuća prezaduženih tvrtki, a podaci pokazuju da je svaki četvrti postupak priveden kraju. Ipak, većina koja nije ušla u postupak, to nije učinila iz nesigurnosti, ili pak straha radi neznanja što postupak za sobom nosi.

Za početak, potrebno je znati da se zahtjev za ulazak u postupak predstečajne nagodbe predaje nadležnoj ispostavi Porezne uprave, a nakon što Porezna uprava pozitivno odluči o zahtjevu, postupak se nastavlja u Fini. Osim zahtjeva za pokretanje predstečajne nagodbe, Poreznoj je potrebno dati i plan financijskog restrukturiranja te sporazum o prihvaćanju financijskog restrukturiranja.

"Bitno je samo imati na umu da je Plan financijskog restrukturiranja zapravo plan poboljšanja poslovanja u svrhu izlaska iz dugova", objašnjava Antonio Prtenjača iz Porezne klinike dodajući kako posljedice, eventualne zamke postupka te način izrade potrebne dokumentacije treba naučiti.

"Tog se postupka ne treba bojati jer je predvidiv – procedura predstečajne nagodbe već sada je dosta uhodana, a praksa i u najzamršenijim slučajevima postoji", dodaje Prtenjača koji će u sklopu Poslovnog centra znanja na ovu temu održati seminar "Kako ispravno provesti postupak predstečajne nagodbe".

"Sudionike želimo upoznati s predstečajnom nagodbom, njezinim prednostima i posljedicama te ih naučiti sve korake postupka. Sudionici će imati prilike naučiti kako izraditi kompletnu dokumentaciju te dobiti odgovore na sve nedoumice koje se u praksi mogu pojaviti", kaže Prtenjača.

Seminar je namijenjen poduzetnicima koji intenzivno razmišljaju o postupku predstečajne nagodbe za porezni (i drugi) dug. Također, namijenjen je knjigovodstvenim servisima koji vode poslovnu dokumentaciju tvrtki i obrta.

Želite li se prijaviti za sudjelovanje u ovom seminaru, detaljnije se informirajte ovdje
    
    

 

New Report

Close