Supetar dobio 40 novih nautičkih vezova:’Prestajemo biti prolazna luka’

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2016. u 11:15
Foto: Gradonačelnik.hr

Projekt je koštao 15 milijuna kuna, a investitor je Lučka uprava Splitsko-dalmatinke županije.

Prije desetak dana u Supetru je završen projekt izgradnje ljetnog veza na predjelu Vlačica sa 40 novih nautičkih vezova. Projekt je koštao 15 milijuna kuna, a investitor je Lučka uprava Splitsko-dalmatinke županije. Osim priveza brodova ovim projektom osigurani su prostori za prijem nautičara te javni wc.

Završetkom ovog projekta Supetar prestaje biti prolaznom lukom, a u gradskoj upravi nadaju se da će se zaustaviti prebrz odlazak jahti i turističkih brodova koji je do sada bio neizbježan zbog reduciranih lučkih kapaciteta. 'Okretanje u pravcu izdašnog nautičkog turizma, zapravo je jedan od smjerova razvoja bračke metropole. Produženjem sezone na više od šest mjeseci punila bi se pojačano i gradska blagajna', kaže gradonačelnica Ivana Marković.

Turizam je, inače, jedna od važnijih gospodarskih djelatnosti Grada Supetra sto govore i ovogodišnji podaci.

Na području Grada Supetra u srpnju je ostvareno ukupno 21.172 dolazaka i 152.180 noćenja u komercijalnom smještaju. U odnosu na srpanj 2015., zabilježili smo porast od 11% turističkih dolazaka i 3% više noćenja.

U razdoblju od 01.01. – 31.07.2016.g. na području Grada Supetra zabilježeno je ukupno 42.993 dolazaka (+10%) i 285.373 noćenja (+6%).

Prema razvojnim mogućnostima posljednjih godina, posebno se ističe nautički turizam. Iako nautički turizam postaje sve važniji, on još uvijek ne ostvaruje odgovarajuću materijalnu dobit koliku bi mogao s obzirom na njegove potencijale, tako da se njegov pravi razvoj tek očekuje.

Iako Grad Supetar 2013. nije imao na raspolaganju nautičke vezove, novom organizacijom luke posljednje tri godine broj komercijalnih vezova je s pet povećan na 30 tako da danas Supetarska luka između ostalog nudi privez za 10 brodova većih od 16m i tri za brodove veće od 25m.'Ovogodišnji rezultati su zaista obećavajući jer se iz godine u godinu kontinuirano povećava prihod od nautike a već imamo odlične najave za narednu sezonu', kažu iz Grada Supetra ističući da je povećanje 2015. u odnosu 2014. 28%.

U dosadašnjem periodu u 2016. je povećanje u odnosu na isti period 2015. za 16%, navode. (gradonačelnik.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close