Šuica: Klimatska politika EU se ne bi smjela pretvoriti u anti-industrijsku

Autor: Agencija VLM , 06. veljača 2014. u 10:32
Davor Visnjic/PIXSELL

Šuica je rekla kako je Okvir klimatske i energetske politike EU 2030. najbolji način da istovremeno pridonesemo smanjenju emisija stakleničkih plinova, a u isto vrijeme ne ugrožavamo rast industrije i gospodarstva

Među temama dnevnog reda 2. plenarne sjednice Europskog parlamenta su brojne teme od interesa za Hrvatsku od Zajedničke ribarske politike EU do Okvira klimatske i energetske politike EU 2030.

Dubravka Šuica, zastupnica Europskog parlamenta i članica Odbora za zaštitu okoliša, sigurnost hrane i javno zdravlje, istaknula je važnost klimatskih politika EU, te istovremeno naglasila da ne smijemo dovesti u pitanje gospodarski rast i razvoj.

– Klimatska politika EU se ne bi smjela pretvoriti u anti-industrijsku kako bi Europska unija ostala globalno konkurentna. Zato mogu ipak podržati Okvir s dva cilja jer je to po mom mišljenju najbolji način da istovremeno pridonesemo smanjenju emisija stakleničkih plinova, a u isto vrijeme ne ugrožavamo rast industrije i gospodarstva – rekla je Šuica.

Šuičin ured u priopćenju je izvijestio kako postoji potreba europeizacije europske energetske politike, što bi značilo uspostavu samostalne energetske politike EU. U usporedbi s SAD-om, energija u Europi je ekstremno skupa, tako da danas plaćamo tri puta skuplji plin i dva puta skuplju električnu energiju nego građani SAD-a, što je neprihvatljivo. Na jedinstvenom tržištu EU postoje velike oscilacije cijena u energetskom sektoru, a dostupnim politikama Unije je potrebno poboljšati konkurentnost. Veliki neiskorišteni energetski potencijal se nalazi u obnovljivim izvorima te u smanjenju poreza ne energiju koji je u nekim zemljama članicama enormno visok, a niti Hrvatska ne zaostaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close