Sudbina Ine u rukama premijera Oreškovića

Autor: Večernji list , 13. svibanj 2016. u 12:22
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Formira se tim za praćenje arbitraže, a premijer će razgovarati s Mađarima.

Premijer Tihomir Orešković preuzet će odgovornost za sudbinu Ine. Formirat će tim koji će pratiti arbitražu, ali i početi razgovore s Mađarima.

Mislim da je mudro da sjednemo dolje u pravo vrijeme i počnemo pregovarati, da vidimo što je u najboljem interesu Republike Hrvatske, izjavio je Orešković.

U Banskim dvorima ističu da sudbina ove strateške tvrtke ne smije postati predmet svakodnevnih prijepora i razmirica u Vladi. Na ovakvu odluku premijera Oreškovića je utjecao ugovor o poslovnoj suradnji Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, i Molova lobista Joze Petrovića koji je prije par dana osvanuo u tjedniku “Nacional”. Premijer očito želi poručiti javnosti koliko je zainteresiran za sudbinu strateške tvrtke te da se ništa bitno neće dogoditi bez njegova znanja i blagoslova. Premijer nije kritizirao potpredsjednika Tomislava Karamarka. Samo je rekao da ne vjeruje da je Karamarko napravio nešto protiv interesa Hrvatske te da čeka odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa.

Tomislav Karmarko je na Facebooku napisao da je donio da se izuzmem iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka oko Ine, sve dok Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne donese odluku. Požalio se da su on i njegova obitelj izloženi medijskom linču te ponovio da se dosad zalagao za povlačenje iz arbitražnih postupaka Hrvatske, ali i mađarske strane.

Bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić je Karamarkovu poziciju usporedio s pozicijom sveučilišnog profesora kada fakultetsko vijeće glasuje o njegovu statusu.

U takvim situacijama profesor o kojem se glasuje jednostavno ne sudjeluje u procesu iako formalno ima pravo 
glasa.

Jurčić smatra da se premijer Orešković ne bi trebao operativno baviti Inom, nego da to treba prepustiti resornom ministru i stručnjacima. Međutim, ističe da premijer treba politički artikulirati i javno komunicirati stav Vlade o Ini.

Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i stručnjak za naftni biznis, smatra da je jako dobro što premijer Orešković namjerava osobno preuzeti brigu za Inu. Tim više što ima iskustvo u biznisu pa će znati na pravi način voditi stvari do zaključenja cijelog slučaja. Što se tiče izuzeća prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, Štern smatra da on ne bi trebao biti izuzet jer u cijeloj priči oko pružanja konzultantskih usluga Molu on “ne vidi neki velik sukob interesa”.

Osim toga, nastavlja, ako je premijer preuzeo brigu oko Ine, onda i Karamarko može sudjelovati u donošenju odluka kao jedan od članova Vlade. Pogotovo stoga što Karamarkova supruga Ana nije imala ugovor s tvrtkom Joze Petrovića u vrijeme kada je Karamarko postao prvi potpredsjednik Vlade. Štern ističe da bi se o pravom sukobu interesa moglo govoriti tek u slučaju da je ugovor vrijedio i nakon što je Karamarko izabran za potpredsjednik Vlade.

Nije želio komentirati politički aspekt afere “Konzultantica” s obrazloženjem da nije političar. Pozvao je sve aktere vezan uz sudbinu Ine da se okrenu budućnosti jer će i nakon arbitraže trebati urediti odnose s Mađarima.

Zastupnik Radimir Čačić ističe da je dobro da netko preuzme odgovornost za pregovore Inu. U situaciji kada ne funkcionira sustav, brigu o Ini može preuzeti ili Orešković ili nitko. Očito je da u ovom trenutku ne postoji i najmanji izgledi da Hrvatska odustane od arbitraže. Međutim, pojašnjava Čačić, arbitraža ne eliminira potrebu za razgovorima i dogovorom. Upozorava da javna prepucavanaj oko sudbine Ine utječu na vrijednost tvrtke.

Što se tiče afere “Konzultantica”, Čačić ističe da je pomalo groteskno da je afera izbila zbog ugovora od 2500 eura na mjesec. Iako je riječ o velikom iznosu za obične smrtnike, dovoditi u pitanje zaštitu nacionalnih interesa zbog tog iznosa definira nas kao “kokošare”.

Međutim, politička šteta je nastala. Stoga se Karamarko mora izuzeti iz svih procesa vezanih uz Inu. Što se tiče moguće ostavke, ne misli da će do nje doći.

Komentirajte prvi

New Report

Close