“Studenti koji napuste Hrvatsku trebali bi državi vratiti novac”

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2014. u 11:15
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Prema riječima ministra, bilo bi etično da čovjek u kojeg se uložilo nekoliko stotina tisuća kuna kroz porez vrati dio tog novca.

U gostovanju na emisiji "Pressing" N1 televizije, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar između ostalog dotakao se i aktualne teme o odlascima mladih ljudi iz Hrvatske.

Kako piše na portalu N1 televizije, Mornar je u intervjuu naglasio kako bi "bi bilo razumno da se studentima koji se školuju na račun države uvede obveza da ostanu neko vrijeme u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van."

Prema riječima ministra, bilo bi etično da čovjek u kojeg se uložilo nekoliko stotina tisuća kuna, koliko košta prosječni studij, kroz porez vrati dio tog novca. Mornar predlaže i izdavanje računa studentima na kojem bi pisalo da je država platila 100 posto studija.

Na pitanje kako riješiti problem nezapošljavanja nakon završenog fakulteta, Mornar tvrdi kako bi svaki student tijekom obrazovanja trebao skupiti dovoljno znanja da sam može pokrenuti start up.

Komentari (16)
Pogledajte sve

NI jedan ugovor o stipendiranju koji su dale OPĆINE I GRADOVI ili TREĆE
DRŽAVNE INSTITUCIJE / a vidjela sam ih dosta / nema
obvezu rada u Rep.Hrvatskoj.

Stavite obavezu, ali – ne možete im dati 800,00 kuna stipendije ….!!!

To je neozbiljno , za bilo kakvo partnertsvo, bez obzira što su mladi
i ne kuže troškove.

MInimalno 2500 kuna mjesečno / cijelu godinu/ uz uvjet rada u Rep.Hrtvatskoj
i to odaberite zvanja : DOKTORI, MAGISTRI, ELEKTROTEHNIČARI, INŽINJERI
STROJARSTVA ITD,ITD, što god Vam treba…..

MOJA ISKUSTVA S STIPENDIRANJEM…
Nakon nekoliko godina stipendiranja od strane firme za koju radim, a jučer sam na Cvjetnom trgu, ugovorila / potpisala / još jednoj studentici ugovor o stipendiranju, moram reći- da je cijeli UGOVOR O STIPENDIRANJU- tako formuliran, da STUDENTI – imaju obavezu povrata novaca onome tko ga stipendira…Malo smo popričale o stanju u zdravstvu…i studiju..
Nemam nikakav strah- da studenti svoje obaveze ne bi ispunili, jer , ako
prekinu radni odnos nakon toga, u obavezi su vraćanja duga sa zateznim
kamatama….a to im se ne isplati…

Zato, , ako je sudent , nakon studija i zapošljavanja, ispunio svoje ugovorne obaveze prema onome tko mu je dao stipendiju, nema razloga tražiti ga, da vraća novac, ako želi raditi u inozemstvu…nakon toga.
Držama im zapravo- mora davati stipendije na taj način.

Studenti koji imaju stipendije su dobra djeca,talentirana , koja su se našla u teškim prilikama, i prisiljena su se osloniti na drugog , jer im roditelji, ne mogu poslati svaki mjesec par tisuća kuna za studijske troškove…..svi oni, imaju iskrenu namjeru vraiti tak novac , kroz voj rad.

MI , kao država moramo raditi, na obrazovanju kadrova kojeg stvarno trebamo,.i dati im novac za studij uz obavezu rada nakon toga. a ne proizvoditi struke koje su viškovi na burzi..a to stalno radimo…
te prepustiti stihiji skupe kadrove da se snalaze kako znaju i umiju…

Najpoštenije bi bilo da neki plate troškove svoga školovanja ako odluće otići van raditi.

A većina bi trebala dobiti 50.000 Eura od Države samo da odu iz Hrvatske van raditi .
Iako sumnjam da bi ih i s tim novcima htio netko zaposliti jer je njihovo znanje toliko jadno i svima nepotrebno , npr.premjer Milanović , ministar Grčić , ministar Maras , ministar Vrdoljak , ministar Hajdaš-Dončić…..

Nije država platila 100% posto studija nego porezni obveznici koji plaćaju porez između ostalog i zato da bi imali besplatno školovanje. Zato ja iznosim protuprijedlog. Neka ministri vlade za čijeg se mandata zabilježi pad BDP najmanje tri kvartala zaredom (a SAD imamo 13) vrate sve svoje ministarske plaće i dnevnice.

New Report

Close