Stručnjaci odbacili okolišnu studiju za vjetroelektranu Fužine

Autor: Marija Crnjak , 30. travanj 2013. u 16:03
Photo: Tino Juric/PIXSELL

To je projekt koji doprinosi povećanju udjela obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, no ima određeni utjecaj i na prirodu. Je li takav projekt moguće provesti i s određenim mjerama ublažavanja, pita se ministar Zmajlović.

Stručno povjerenstvo odbacilo je Studiju utjecaja na okoliš za Vjetroelektranu Fužine, zbog koje je nedavno održan prvi lokalni referendum u Hrvatskoj, prenosi Hina. Kako se doznaje od ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, sad je na redu ispitni postupak u kojem će se pregledati primjedbe istaknute u javnoj raspravi, stavovi, mišljenja članova povjerenstva i stručnjaka, na temelju čega će Ministarstvo donijeti rješenje vezano uz taj projekt.

Ekološke udruge očekuju da će Ministarstvo odbaciti studiju.

"Očekujemo da će Ministarstvo uvažiti činjenicu da je protiv glasalo pet predstavnika struke, a za dva predstavnika politike, te da će pronaći novu, prihvatljiviju lokaciju vjetroelektarne protiv koje mi kao energetskog projekta nismo, kazala je predsjednica fužinskog ogranka Eko Kvarnera Jadranka Zanoškar Radošević.

"Moramo biti odgovorni prema okolišu. To je projekt koji s jedne strane doprinosi povećanju udjela obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, a s druge strane, ima određeni utjecaj i na prirodu. Je li takav projekt moguće provesti i s određenim mjerama ublažavanja, dakle da utjecaj na samu prirodu i okoliš ublažimo – to će se reći samom studijom odnosno konačnim rješenjem Ministarstva", istaknuo je ministar Zmajlović

Za Studiju je glasao načelnik općine Marinko Kauzlarić istaknuvši da je općina nositelj ideje, da je prostornim planom predviđena lokacija vjetrelektarne, da je u projektitranju predviđena najnovija oprema za zaštitu prirode. Kauzlarić tvrdi da kao lovac poznaje goranske šume, te smatra da neće biti štete za zaštićenu divljač. Za je glasala i voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša županijske uprave Jelena Čanik.

Na neuspio referendum o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane Fužine na lokaciji Zvirjak, koje je raspisala Općina Fužine 14. travnja, kada su bili i izbori za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, izišlo je 46,6 posto birača od kojih je 82 posto glasovalo protiv vjetroelektrane na Zvirjaku. Udruga Eko Kvarner zatražila je od Ustavnog suda ispitivanje ustavnosti Zakona o referendumu, prema kojem odlučuje većina birača koji su glasovali uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača. Na tome je u nedjelju pao i referendum protiv Golfa na Srđu.

Komentirajte prvi

New Report

Close