Strabag i slovensko-hrvatski konzorcij u utrci za most

Autor: Suzana Varošanec , 30. kolovoz 2017. u 08:06
EU sufinancira 85 posto projekta/Ivo Čagalj/PIXSELL

Ponuda Strabaga iznosi 119,8 milijuna kuna, dok Zagreb Montaža i Đuro Đaković nude 113,5 milijuna.

Samo dvije ponude stigle su na javni natječaj Hrvatskih cesta za nastavak radova na čiovskom mosta, pokazalo je jučerašnje otvaranje ponuda, čime se potvrđuje da se građevinari nerado uključuju u posao koji je započeo drugi izvođač.

Za posao procijenjene vrijednosti 95 mil. kuna natječu se austrijski Strabag sa svojim Poduzećem za ceste Split, čija ponuda iznosi 119,8 milijuna kuna te slovensko-hrvatski konzorcij u kojem nastupaju slovenski Pomgrad, inače najveća građevinska tvrtka u Sloveniji, Zagreb Montaža i Đuro Đaković, s ponudom od 113,5 milijuna kuna. Navedene dvije hrvatske tvrtke bile su i podizvođači na projektu u kojem je prvotno bio angažiran zagrebački Viadukt, a angažirane za proizvodnju i montažu čeličnog dijela, što čini oko 50% vrijednosti mosta.

 

8 mjeseci

od uvođenja izvođača u posao rok je za dovršetak radova

Kako je riječ o već započetom projektu za koji je osiguran i EU novac, osnovni kriterij za odabir ponovo je najniža cijena. No, o odabiru se još ne može govoriti. Naime, ponuda mora biti i valjana, kaže glasnogovornica HC-a Tamare Pajić, što podrazumijeva da će nakon evaluacije ponuda, koja bi trebala biti  obavljena u najkraćem roku, biti donesena odluka o odabiru ponuđača.  Rok za dovršetak radova je osam mjeseci od uvođenja izvođača u posao, što se smatra dosta oštrim za projekt koji je zahtjevan.

No, taj rok nije upitan, kako doznajemo, za ove ponuditelje koji su ozbiljni izvođači. Završetak mosta do iduće sezone je prioritetan zadatak što ide u prilog žurnog donošenja odluke od strane javnog naručitelja na čelu s direktorom Josipom Škorićem, nositeljem projekta ispred države. Odluka se može očekivati u narednih tjedan dana kako bi se pogurao nastavak aktivnosti na gradilištu.

Čiovski most kao jedan od strateških projekata po odluci Vlade odavno je trebao biti izgrađen. Iz niza razloga probijeni su predviđeni i u više navrata pomicani rokovi da bi raskidom ugovora s Viaduktom u fazi financijske realizacije 56% projekta država priznala da ne upravlja procesima koji su potrebni da bi kontrolirala projekt. HC je od Viadukta kroz ugovorene zaštitne mehanizme naplatio 15 mil. kuna penala. Poslovi koji predstoje odnose se najvećim dijelom na montažu konstrukcije čiji je najveći dio već proizveden u Hrvatskoj  

Komentirajte prvi

New Report

Close